Има ли “Випове” в България?

VIP! Извънредно важна персона или просто велик имитатор пред публика? Понятие позабравило своят смисъл, превърнало се в етикет на мнозина от обществото в страната ни.Дали думата “ВИП” заслужава да бъде титла, която да овековечи някоя от личностите в България?Имаме ли право да побългаряваме тази чуждица?Отговорите са трудни, многозначни и непонятни за част от аудиторията.В България значението на тази дума е “леко поизкривено”. Тук за “Випове” се смятат хора, които се возят в скъпи автомобили, носещи луксозни облекла, “фолк- фурии”, манекенки, журналисти, медици, актьори и т.н. Колко от тях обаче са достойни да бъдат модел за подражание? Олицетворение ли са на човешки идеали или са просто поредния фарс? Скъпите парфюми, тоалети, возила, “пачката” пари и голотата не бива да те правят известен, а точно обратното. Но, за съжаление в нашата Родина всичко може, всичко е позволено. Порнографията вече не е порок, а част от ежедневието ни. Тя не е недостойна патология, а нещо нормално и естествено. Интригите, лицемерието и човешката простотия са забавни. Хумористично е да употребиш грозни думи, да напсуваш, да обърнеш маса. Способен си да наречеш себе си “лайно”, да погазиш човешките си качества в името на каузата, а именно “да бъдеш известен”. Погазвайки личността и моралните си ценности си издигаш на пиадестала на “Випа”.

Човечеството се превръща в нелепо, но това няма значение, защото по-важното е позьорството пред камера и заглавната страница на поредното “жълто” издание. Неграмотността не е странна, образованието не било нужно никому.Нормално ли е т.нар. “VIP” да бъде модел, имаме ли право ние “хората от народа” да симпатизираме на този елит?Употребявайки думи от сорта на “тъпанар”, “идиот”, “нещастник” биваш оправдан.Това не се смята за липса на възпитание, а честност.Ставаш известен, но поради каква причина?Заливат те с интервюта, защото си направил поредният “сеир” на българина.Обличат те в хубави дрехи, гласят те, чувстваш се добре.”Център на внимание”, без изобщо да си даваш сметка, че си попаднал в манипулация и “чудо за три дни”. Неуважението към родителите, липсата на респект и самодисциплина са само част от потъпканите човешки качества. Неконтролирането на емоциите е висша форма на слабост.

Това, че не знаеш от колко букви е съставена българската азбука не е важно, не е стряскащо след като налице са качества като импланти в бюста, устните, поредният ботокс.”Виповете” са хора, които изискват невероятно високи хонорари за участие в реалити формати, вместо тези средства да бъдат вложени в лечението на болни деца например.

Подобни персонажи в страната ни “бол”. Особи, които са захвърлили човешкото в себе си, не бива и нямаме право да определяме като “звезди”. Когато даден човек притежава талант, разум и възпитание, сме длъжни да му го признаем. Те, трябва да бъдат уважавани не само заради заслугите си, а за “сърцето”, което носят в себе си. По темата може да се пише много, но никога няма да можем категорично да отговорим на въпроса: Има ли “Випове” в България?

На кого искаш да приличаш ти и има ли смисъл да подражаваш на някого, погазвайки идентичността си, решаваш сам. Погрешните убеждения за “известните” трябва да бъдат изкоренени, а не пренебрегвани и погребвани. Не искам да бъда разбран погрешно. В България има “Випове”, но те са в много малък процент. Именно поради тази причина отразявам противоположната страна на тези личности. Възпитанието и добрината трябва да бъдат толерирани. Не бива да оправдаваме себе си винаги с изказа “Балкански синдром”. Лошотията и егоизма не са вродени в нас, а символ на придобита, грешна личностна характеристика!

HTML код на статия

Автор: leoni


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Има ли "Випове" в България?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар