Да почистим сребърните бижута у дома

Среброто е метал, който с времето потъмнява и губи първоначалния си лъскав вид. То е сравнително мек материал и лесно се надрасква, ето защо трябва да сме внимателни при почистването му. В следващите редове ще ви предложим няколко лесни и безопасни варианта за възвръщане блясъка на среброто, при това в домашни условия.

Почистване със сода за хляб – това е изпитан метод, който отстранява черните наслояванията от сребърните бижута. Приготвя се смес от топла вода и сода бикарбонат с консистенцията на гъста каша. Поставя се върху парче плат, с помощта на което се полира. След приключване на процедурата, среброто се изплаква с обилно количество вода и се подсушава.

Недостатък на този метод е, че содата се състои от абразивни частици, които е твърде вероятно да оставят леки драскотини по среброто. Ето защо може да пробвате следната хитринка – 2 с. л. сода за хляб се разтварят в половин литър вряща вода, среброто се поставя вътре за около 10 – 15 мин., след което се вади и се подсушава.

Друг вариант е заедно със содата да поставим във врящата вода и парче алуминиево домакинско фолио. В момента на завиране сваляме от котлона, поставяме вътре сребърните бижута и оставяме да се киснат около 15 мин., след което ги вадим и подсушаваме внимателно с мека кърпа.

Почистване с паста за зъби – за целта се използва съвсем обикновена паста за зъби (да не е гел, да няма сода ефект и като цяло абразивните частици да са сведени до минимум). Малко количество от пастата се поставя отново върху парче плат (памучен), след което бижуто нежно се изтърква. За по – дребни елементи може да се използват директно пръстите – пастата се нанася върху някой от тях и среброто внимателно се изтърква. При правилно подбрана паста за зъби, вероятността да се появят драскотини е минимална. Не използвайте върху бижута с камъни Сваровски!

Почистване с лимонена киселина – В 500 мл. вода се разтварят 100 мл. лимонена киселина, след което течността се загрява. Когато заври можем да поставим среброто вътре отново за около 10 – 15 мин. След изтичане на времето бижутата се вадят и се подсушават добре с кърпа.

Почистване със спирт – 2 с. л. спирт и малко течен сапун се прибавят в 1 л. вряща вода. Среброто се поставя вътре за 15 мин., след което се изплаква и подсушава.

Разбира се, в случай че никой от горепосочените методи не даде резултат, винаги може да си закупите готова течност за почистване на сребро или паста за почистване на сребро. Търсете ги в сребърните бижутерии, при майсторите на сребро или дори в интернет.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 3.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Да почистим сребърните бижута у дома, 3.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар