Качествен ремонт на автоклиматици

Извършването на качествен ремонт на автоклиматици е от изключителна важност не само за добрата климатизация на автомобила, но и за неговото цялостно поддържане. Неработещият правилно или повреденият  климатик увеличават разходите за гориво, натоварват двигателя, задържат мръсен въздух в купето – всичко това са  сериозни причини да се потърси доказала се на пазара фирма за ремонт на автоклиматици.

Дори и да няма определени симптоми за някакви нередности с автоклиматика,  добре е той да се проверява поне веднъж годишно , за да се избегнат евентуални неочаквани проблеми особено през летния сезон, когато необходимостта от свеж и хладен въздух в купето е важно не само за комфорта, но и за безопасността на пътуването.

Диагностиката е едно от първите дейности, извършвани при ремонт на тези уреди. Ако шофьорът е усетил навреме първите признаци за повреда в охладителната система на колата, ще си спести доста разходи. За по-небрежните водачи забавянето на ремонтните дейности може да се окаже твърде скъпо. Както всяка електронна система, така и автоклиматиците имат нужда от профилактика и своевременно „лечение”. Най-честите повреди са замърсяване на кондензатора и поленовия филтър, изтичане на фреон, спукване на маркуч, блокиране на лагера на компресора.

Реномираните фирми за  ремонт на автоклиматици са снабдени с модерна диагностична и работна апаратура. На специални стендове се извършват проверката и зареждането на климатичната система. Компютърната диагностика вече не е лукс, а неизменен помощник на майсторите по ремонт на автоклиматици. Със специален електроуред се извършва проверката за плътност на климатика, тоест  – така се проверява дали има изтичане на газ. Най-добрата система за такава проверка е т.нар. тест LEAK DETECTOR. Специалистите не препоръчват вакуум тестовете, защото не са надеждни в установяването на повредите.

Установяването на евентуални течове на хладилния агент, когато се прави ремонт на автоклиматици,  се извършва с модерната ултравиолетова диагностика или чрез сканиране. Друг модерен начин за проверка на изтичащ фреон е електронният пропуско-търсач.

Безспорно като най-важни се определят профилактичните дейности по климатичната система на колата. Те включват следене на състоянието на кондензатора и поленовия филтър, от чиято чистота зависи много добрата работа на автоклиматика.  За да може да поддържа въздуха в купето влажен и чист, поленовият филтър трябва да бъде почистван от навлизащите замърсители от външната среда. Същото се отнася и за кондензатора, който трябва да охлади постъпилия от компресора въздух.

Специалистите по ремонт на автоклиматици отчитат, че едно от най-слабите места в климатичната система на колата е лагерът на компресора. Ако този лагер блокира, се скъсва и ремъкът, а впоследствие се налага и подмяна на предната част на компресора. Затова, когато се забележи лек или по-силен шум откъм двигателя, трябва веднага да се реагира.

Според майсторите, извършващи ремонт на автоклиматици, навременната профилактика и поправка на климатичната система в колата ще даде дългосрочни резултати.

www.bgautoclima.com

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар