Нов живот за Кеплер

През изминалата година, на много места се изписа тъжната история на космическата обсерватория Кеплер, и как отказът на два изключително важни компонента преждевременно „пенсионира” най-добрия инструмент на човечеството за търсене на планети, подобни на Земята. Точно когато всички надежди изглеждаха изгубени, НАСА одобри гениален план как да върне Кеплер обратно – новаторска, невиждана до момента технология, използваща постоянното фотонно бомбардиране от Слънцето към соларните панели на обсерваторията. По този начин Кеплер си запазва посоката в правилно положение.
През Август, НАСА официално отказа да поправи Кеплер. Официалната мисия на Кеплер беше да търси в изключително специфична зона от космоса планети, които орбитират около 150 000 звезди в тази наблюдавана част. За да се види екзопланета, е нужно много дълго наблюдение на определена звезда, да се следи всеки момент, в който планетата минава пред звездата. За да поддържа насочването в тези определени точки, Кеплер използва четири въртящи елемента – малки въртящи колела – да насочва прецизно позиционирането на телескопа в трите измерения. Едно от тези зъбни колела беше за резерва (защото за 3D образ са нужни 3 въртящи елемента), но за съжаление две от тях отказаха едно след друго, оставяйки Кеплер – орбитиращ около Слънцето с висока скорост – в невъзможност да се фокусира около определените му зони за наблюдение. През последните шест месеца, Кеплер просто обикаляше Земята, в невъзможност да бъде поправен, нито да предава някакви научни данни.
Научната общност, разбира се, беше много разочарована от преждевременния отказ на Кеплер, функционирал само четири години, вместо предвидените осем. Наследника на Кеплер, ТСНЕ (Транзитиращ Сателит за Наблюдение на Екзопланети) може да бъде изстрелян не по-рано от 2017г. Сега, както изглежда, инженерите от Бел Еърспейс са намерили нов метод да заменят този важен въртящ елемент със слънчева светлина. НАСА вече започна да тества технологията на Бел Еърспейс – наречена К2 – и предварителните резултати са добри. Качеството на картината е с 5% отклонение, сравнено с оригиналните изображения, когато са работели елементите.
Зоната на видимост на Кеплер беше насочена към Млечния Път. След въвеждането на новата технология, се предвижда обсерваторията да наблюдава четири различни региона, вместо един.
Този гениален план разчита на факта, че Кеплер има соларни панели, положени симетрично върху неговата дълга ос. Когато светлината от Слънцето достигне соларните панели, фотоните оказват кратко, но значително количество натиск (радиационен натиск). Ако Кеплер може да бъде насочен така че фотонното налягане да е равно разпределено, двата работещи въртящи елемента мога да бъдат използвани да се насочи телескопа в определена фиксирана точка за наблюдение.
Този метод също не е безгрешен. Докато Кеплер орбитира около Слънцето, ъгъла на слънчевите лъчи се сменя, докато евентуално достигне страната на космическия апарат, която няма соларни панели. За да компенсира, Бел Еърспейс предлага орбитата около Слънцето да бъде разпределена „на кампании”, където да се фокусира определена наблюдавана част за 83 дена. След това да се отдалечи достатъчно от Слънцето, да се завърти обратно и да наблюдава друга зона.  Една орбитална обиколка да бъде разделена на четири кампании по 83 дена, като всяка кампания да анализира различна зона от космоса. След няколко обиколки около Слънцето, плана Кеплер К2 би дал достатъчно научна информация за наличието на още екзопланети.

Георги Дяков

Източници: www.nasa.gov

HTML код на статия

Автор: Xitap4o


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар