Парфюм с ароматни нотки на бекон?

 Парфюмената индустрия е огромна по своите мащаби. Акумулира в себе си милиарди инвестиции в търсене на най-успешната формула. Понякога това отвежда специалистите отвъд познатите ни аромати. Но бекон? Да и това далеч не е най-странната ароматна нотка на парфюмите. Барбекю, козина от коза или моркови семена също са част от странните основни ароматни нотки, които производителите на парфюми използват в своите формули. Всички те, разбира се, са синтетични и за производството им не са използвани никакви животински или други биологични източници. Сигурно се питате защо след като са синтетични тези съставки носят подобни странни наименования? Преди всичко те са метафорични и в своята същност провокират асоциации с оригиналите. Основната идея на нотката на бекона търси асоциация със солен вкус и аромат на опушване. Парфюмите, които са създадени с тази базова нотка, са Bacon Gold и Classic на Bacon. Върховите нотки обаче са типичните за индустрията – индийско орехче, бергамот, грейпфрут, гигантски лимон от Амалфи в Тиренско море, мандарина, розов пипер и черен пипер.

Барбекюто, един от символите на американската кулинария, е нова ароматна нотка в производството на парфюми. Приготвянето на ястия на огън има много почитатели и у нас. Епитетът, с които най-често се свързва барбекюто в съзнанието ни е пикантен. Затова и специалистите в индустрията са се спрели на това наименование. Ако и Вие сте почитател на пикантната храна, то тогава  Que Eau de Barbeque на Pork Barrel BBQ е точно за вас.

Последната ароматна нотка от животинския разред, на която ще обърнем внимание, е синтетичен извлек, екзотично кръстен на козината на козела. Тук отново, разбира се, създателите са били далеч от идеята за пряко сравнение. По-скоро целенасочено е заложено символното обвързване на козела с идеята за похот и сексуалност. Далеч по-привлекателно, нали? Топъл, загадъчен и чувствен аромат на мускус, с върхови нотки на сийдър (вид дърво), плодове, лавандула и бял лотос, това е Pan Anya`s Garden.

Не по-малко интригуващи са и парфюмите, в чиято основа са преплетени нотки на семена и растения. Попадащи в групата на подправките, ароматите със семена на маркови са много повече на брой. На тях са заложили марки като Trussardi (Essenza del Tempo), Sisley (Eau d’Ikar), Lacoste (Touch of Pink) и други.

А кой е вашият любим аромат?

 

 

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар