Планински вериги зоват смелчаците

Вериги от планини опасват сушата и зоват смелчаците да бъдат покорени. Кой не е чувал за Хималаите – най-високите планински вериги в света, чиито върхове са примамка и цел за световния алпинизъм. Те се извисяват на над 8000 метра надморско равнище и заслужено се наричат покрив на света. Други много високи и прочути с тежките си планински условия вериги са Андите в Южна Америка, Каракорум в Азия, Алпите в Европа, Кавказ на границата между Европа и Азия.

У нас без да има планински вериги от такава величина, все пак са за отбелязване Рила, Пирин и Родопите, които образуват подобно нещо – алпийско и с достатъчно забележими размери. Стара планина само по себе си също е част от големите планински вериги, а най-малкото тя дава името си на целия полуостров (Балкан е старото й име).

Големите планински вериги променят климата на континентите, дават добра представа какво представлява живота на големи височини, как човекът понася разредения въздух, как липсата на достатъчно кислород променя мозъчните функции. Големите планински вериги са отлични тренировъчни бази и отлични експериментални центрове.

Те са непрестанен извор на вдъхновение, хиляди хора всяка година са примамени от романтиката и високите цели, които тези вериги поставят пред човека. Едва ли има турист или алпинист с достатъчно професионално самочувствие, който да не искал да посети поне веднъж вериги като Хималаите или Андите, да атакува поне някой седемхилядник (ако не осемхилядник) в Хималаите или шестхилядник в Андите. Подобни вериги често надминават човешкото въображение с величието и суровата си красота. Неслучайно много забележителни художници посвещават живота си в рисуването на тези вериги, на различни аспекти от тамошния живот, може би в очите на разглезените европейци малко суров, но в замяна – прост, непресторен и неистово витален.

Големите планински вериги довършват загадката на планетата ни, добавят още загадъчност в чудото, което е породило цялата тази красота – морета и океани, джунгла и пустини, ледници и тропически острови, безкрайни плажни ивици и остро криволичещи дефилета. А над всички тях се извисяват в облаците големите земни планински вериги, пълни с растителност и животински видове, а над определена височина – с непристъпни зъбери и скални масиви.

Ски курорти, зъбчати железници, лифтове и влекове, хеликоптери и малки самолети, човекът намира транспортни средства, за да стигне до големите планински веригиhttp://koptchev.com/verigiBG.htm , за да покара ски или да се отдаде на по-екстремни спортове – парашутизъм и делтапланеризъм например.

Макар и непрекъснато атакувани и покорявани големите планински вериги ще останат още много дълго време предизвикателство пред човека, негово вдъхновение и съкровена мечта.

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар