С какво ксенонът D1S успя да завладее пазара

Осветителната уредба е една от най-важните, и нуждаеща се от редовна проверка, системи във всяко превозно средство, което се управлява по публичните пътища. Най-използваните и важни за нас – шофьорите крушки са тези на късите светлини, понеже през по-голямата част от времето ние шофираме, ползвайки и разчитайки именно на тях. През 90-те години в голяма част от премиум автомобилите халогенните крушки биват заменени с ксенонови такива. Ксенонът е газ, при чиито разряд се отделя силна, ярка светлина. Този газ е открит през 1898г., но намира първото си приложение чак през около 1950г., когато навлиза в прожекционните апарати в киносалоните. Сега, 40г. по-късно, този газ е неизменна част от съвременните автомобили, понеже дава солидни предимства пред предшествениците му. Основното предимство е, че излъчва до 4 пъти повече светлина, отколкото халогенната крушка, което означава, че при реално шофиране всеки водач би усетил солидна разлика и би шофирал по-приятно и по-безопасно. Другия основен плюс на ксеноновите крушки е, че използват 2 пъти по-малко енергия за да светят с необходимия интензитет, което води от една страна до икономия, а от друга – до така важната екология и излъчване на по-малко вредни емисии. Няма как да пренебрегнем и минусите на тази технология, а основния такъв е, че за да светне с пълния си капацитет, ксеноновата крушка се нуждае от над 2 секунди, което звучи скромно и безпроблемно, но изключва възможността, ксенонова крушка да се използва на дългите светлини, понеже тогава бихме загубили функцията “светкавица”. Именно това е причината първоначално в автомобилите да навлезе системата “единичен ксенон”, т.е. ксенон само на късите светлини, а на дългите обикновена халогенна крушка. Тази система обикновено използва крушка D2S на късите светлини, и крушка H7/H1 на дългите.  Третия огромен плюс на ксеноновите крушки е, че имат до 5 пъти по-голяма издръжливост, което означава, че D2S крушките издържат 4000 часа постоянно светене, което означава, че ако управлявате автомобила си по 2 часа на ден (средно 100км./ден), вие ще ползвате крушките без да се налага смяна около 5 години и половина.
През 2004-та година на пазара навлязоха най-модерните и оптимизирани ксенонови крушки, които са неизменна част от преимум автомобилите и от уважаващите себе си производители на фарове. Те се наричат D1S крушки и изключват всички минуси на предишните версии на ксеноновите крушки, благодарение на вградения им електронен модул, който е в режим на готовност и за 0.1 секунда успява да запали ксеноновия газ, така че крушка светва мигновено. Това я прави идеална за използване и за къси, и за дълги светлини, като още едно предимство е, че не се ползват отделни крушки, а една крушка упражнява ролята на двусекционен фар, т.е. чрез променяне на ъгъла на светене, тя светва и като къси и като дълги светлини. Крушките D1S са 3 пъти по-скъпи от предшественика си, но това е обяснимо, понеже освен крушка, при нея е налице и електронен модул (баласт), който всъщност е сериозен електронен трансформатор, който има изключително важна роля.
През 2011-та година започна въвеждането на още по-нов тип осветителни системи в автомобилите – LED светлини за късите и дългите, но засега се предлага в изключително малко на брой автомобили, предимно хибриди или електромобили, при които употребата на стандартни светлини е невъзможна.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар