Чип тунинг за по-голяма мощност на автомобила

Чип тунинг е метод, чрез който можете да увеличите мощността на вашия автомобил, като промените управлението на двигателя. Или с други думи – оригиналният чип се заменя с друг, който притежава нов софтуер. Този вид чип тунинг се използва най-вече при автомобили, произведени преди 2000 г.  Това е много добър вариант, тъй като това е най-лесният начин двигателят за заработи по-ефективно.

Има различни видове чип тунинг. Например оригиналният софтуер може да се промени през диагностичната букса на автомобила. При тази процедура не се налага смяна на чипа, тъй като тя се извършва софтуерно. Този метод е подходящ за по-нови автомобили, произведени след 2000 г.

Друг подобен метод е при който се поставя преобразовател, променящ начина на работа на двигателя. По този начин е възможно да се повиши мощността неконтролируемо и това може да доведе до повреда на автомобила. Когато става въпрос за ефективността на този метод, трябва да имате предвид, че мощността се увеличава в проценти, а не в конски сили. Това означава, че колкото по- мощен е двигателя, толкова по-голяма ефективност ще има извършеното модернизиране.

Когато решите да използвате този метод трябва да знаете, че при атмосферните двигатели, например не могат да се очакват особени резултати. Мощността се увеличава най-често с около 8-9%.

Ако вашият автомобил е с турбо двигател, е възможно повишаване на мощността с 15-30%.  От друга страна, не бива да се прекалява с мощността, защото могат да възникнат повреди в двигателя.

Много фирми, които се занимават с чип тунинг обещават, по-нисък разход на гориво след операцията. Истината е, че разходът на гориво може да падне с 0.5 л, но само когато колата се кара в нормални условия и без претоварване.

Преди да преминете към чип тунинг, има няколко неща, които трябва да имате предвид. Трябва да сте сигурни, че вашият автомобил е в безупречно състояние. Също така трябва да прецените какъв е двигателят и на какви километри е автомобилът.

Ако вашият двигател е с изхабен ресурс, когато поставите новия софтуер, рискувате да съкратите живота на двигателя и да го повредите. Трябва да знаете, че извършваният чип тунинг натоварва двигателя и ако той не е в перфектно състояние, това може да доведе до дефекти.

Когато сте решили да подобрите автомобила си, трябва да знаете, че от голямо значение е качеството на горивото. За да намалите риска от детонации, е препоръчително да използвате високооктанов бензин.

Чип тунинг е метод, който може да повиши мощността на автомобила ви, но в никакъв случай не трябва да прибягвате до драстично увеличение. Ако вашият автомобил е по- мощен, вие няма да усетите разлика от 5 или 10 сек, но такива стойности могат да навредят на вашия автомобил.

Ако сте решили да прибавите още мощност на вашият автомобил чрез чип тунинг, изберете фирма, която се е доказала като специалист в тази операция. Трябва да знаете, че тези фирми дават гаранция, но ако вашите желания надхвърлят това, което е препоръчано, няма гаранция.

Цената за операция като чип тунинг се определя от фактори като модела и мощността на автомобила и неговото качество. Повечето фирми предлагат чип тунинг – http://www.vrperformance.net на цени, вариращи от 300 до 1000 лв.

Макар че операцията не е сложна, се изискват умения, за да може да се избегне рискът от увреждане на автомобила. Затова е важно да се доверите на специалисти в тази област.

HTML код на статия

Автор: nadyatsvetckova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар