PVC дограма или алуминиева е по-добра?

Т.к. повечето стоки идват в България след като са зарадвали жителите на най-развитите държави, нека погледнем как стои въпроса с дограмата в САЩ например.

До преди 20 години над 50% от домовете в САЩ са оборудвани от собствениците си с прозорци притежаващи алуминиева рамка. В наши дни цифра е броят на домакинствата ползващи не алуминиева, а pvc дограма е над 50%. Защо през последните години е станала толкова непопулярна алуминиевата дограма?

Първата и доста важна причина се крие в термичната устойчивост (изолацията). ПВЦ дограмата е доказано, че повишава на енергийната ефективност на дома. Тя осигурява чудесна изолация и ефективна термична бариера между температурата навън и вътре в помещението.

През зимата ПВЦ дограмата с няколко камерен стъклопакет (с колкото повече камери е, то толкова по-добра е изолацията) запазва дома от студа навън, а през лятото не пропуска топлината.

Алуминиевата дограма е метална и е проводник, който притежава ниски изолационни свойства. Красива е, но не е ефективна, ако искате да намалите сметката за тока.

Цената на алуминиевата и pvc дограмата с еднотипен стъклопакет е почти една и съща, така че ако човек е запознат с изолационните свойства на двата типа дограма, разбира се би избрал тази от pvc.

Въпреки това, алуминий не е може да се каже, че не е полезна. Алуминиева дограма е по-устойчива, при ползване при еднакви атмосферни условия и натоварване тя ще надживее pvc дограмата.

Алуминиева дограма изисква по-малко от нужното място за монтаж. При смяна на настоящата дограма с pvc тя изисква в пъти повече място за монтаж от всяка от страните – ако изберете алуминиева дограма, то през прозореца ще влиза повече слънчева светлина отколкото, ако е монтирана pvc дограма.

Нека да помислим за околната среда. Добивът, производството и транспортирането на метал са по-безопасни за природата отколкото извършването на същата процедура на направа на pvc. PVC дограма се произвежда от нефт и е факт, че при изхвърляне малка част от нея ще се преработи, а по-голямата ще се озове по бунищата и може би изгорена, а тогава ще се отделят канцерогенни изпарения във въздуха убиващи и природата и нас.

По външен вид и двата типа дограма трябва да бъдат еднакво оценени – могат да бъдат поръчани както в стандартния широко разпространен бял цвят, така и цвят избран от вас. При втория случай времето за доставка на дограмата ще бъде по-голямо, но пък ще се сдобиете с уникална придобивка различаваща дома Ви от тези на съседите.

Относно сигурността, която предлагат и двата типа дограма отново печелят равни точки, т.к. са с подобни сигурни заключващи системи. Колкото по-дебел е стъклопакетът и с колкото повече камери е, толкова по-сигурен е и той.

Коя е дограмата на която бихте се спрели? Дограма Beautymake

HTML код на статия

Автор: gbrezin


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар