Защо са необходими соларни контролери?

Соларните контролери са малки, но изключително полезни устройства. Понякога силната слънчева светлина може да създаде голям електрически заряд в соларните клетки. Това може да повреди батериите. Тези малки устройства се използват, за да контролират правилното подаване на напрежение към батериите. С повишаването на волтажа соларните контролери регулират необходимите нива и предпазват батериите от претоварване.

 

Модерните соларни контролери

Повечето от устройствата, които се произвеждат, имат тристепенен цикъл на зареждане. Без значение кой е производителят на устройството зареждането протича по сходен начин.

 

На първо място се започва с процеса на натоварване. Тази фаза от цикъла за зареждане на соларните контролери обикновено повишава нивото на натоварване от 14,4 до 14,6 волта. В този момент батериите получават максимални количества ток. Когато се достигне максимумът, започва следващата фаза от цикъла.

 

Тя се нарича абсорбция. По време на тази втора фаза от цикъла нивата на напрежението се задържат на определено ниво, обикновено в рамките на един час. Нивата на тока започват да вървят надолу, като по този начин се зареждат батериите. Заключителната фаза се нарича плаваща, защото волтажът е достигнал най-ниските си нива от началото на цикъла. Обикновено напрежението пада до 13,4 или 13,7 волта. Батериите поддържат най-ниски нива на електричество преди следващия цикъл. Връзката между тока и волтажа по време на трите фази от цикъла на зареждане могат да бъдат представени чрез графики.

 

Повечето соларни контролери са от вида Pulse Width Modulation (PWM). Производителите на този вид уреди са създали и Maximum Power Point Tracking (MPPT), които са даже по-добри. Те са изходните напрежения на соларните панели и батериите, за да осигурят правилното зареждане на електрическата верига. Например, дори и соларния панел да е с рейтинг 100 вата, потребителите не са в състояние да получат тази мощност. Това може да се случи единствено, ако батериите работят с максималния си волтаж. Това са зависимости, които са определени от Закона на Ом, където съпротивлението е равно на волтажа по тока. С правилните соларни контролери батериите могат да достигнат нива до 12,4 волта, а панелът може да регистрира 100 вата, който е оценен на 6 ампера. Това означава, че Законът на Ом, който може да се приложи тук – 6 ампера Х 16,5 волта = 100 вата. Това са само около 75 вата. Простите изчисления показват, че това е загуба от 25 вата.

 

Соларните контролери са в състояние да компенсират по-ниските нива на волтажа, като доставят по 8 ампера на 12,4 волтовите батерии. По този начин соларните контролери са в състояние да накарат панелите да работят при пълна мощност. Изчисленията по Закона на Ом се повтарят: 100 вата = 12,4 волта Х 8 ампера.

 

В заключение

Соларните контролери се инсталират между панелите и батериите. Това е най-подходящото място, където уредът може автоматично да поддържа заряда. За тази цел се използва тристепенният цикъл, за който стана дума преди малко. Уреди като соларните контролери са чудесно решение. Препоръчително е да се използват, за да може да се достигне пълният капацитет на системата. Устройството е в състояние да предпази скъпите елементи и от презареждане, и от претоварване. Собствениците на соларни системи трябва да се обърнат към специализираните магазини като vikiwat.com, за да изберат най-подходящите соларни контролери за случая.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар