Изберете правилния размер на предпазителите

Пожарите в домашни условия са много голям проблем на домакинствата. Повечето от пламъците са причинени от неизправни електрически уреди. Понякога подаването на ток от електрическата система, особено през зимата, може да бъде непостоянно. Промените в нивата на волтажа причиняват големи проблеми на всеки от нас. Затова става особено важно да изберете правилните предпазители за своите електрически уреди. Те ще намалят възможността да възникне пожар и ще направят дома ви много по-сигурно място. Потребителите могат сами да изчислят размера на предпазителите, без да се налага намесата на техник. Няма да имате нужда от него, дори и по време на монтажа. В този материал ще обясним лесно и нагледно как се изчисляват размерите на предпазителите. Освен това, ще ви дадем и някои съвети за монтажа.

Защо?

Предпазителите са малки, но много полезни устройства в електрическата верига. Те  позволяват на електричеството да протича по проводниците при нормални условия. В случай, че предпазителите засекат силен поток от енергия, който е по-голям от рейтига на устройството, може да се случат няколко неща. Това може да предизвика разтапяне на елементи от електрическата верига. Предпазителите се използват, за да прекъснат работата на веригата.

Използването на предпазителите с правилните размери е единственият начин да направите веригата по-сигурна. По този начин предпазителите няма да позволят веригата да работи при по-голямо количество на тока.

Някои съвети

Добре е да се съобразите с изискванията на държавните стандарти в това отношение. Има определени размери на амперите и волтажа, с които трябва да се съобразите. Спецификациите на предпазителите трябва да са по-високи от тези на електрическата верига. Това е единственият начин веригата да бъде предпазена ефективно. За целта трябва да разберете при какви нива на количеството на тока и напрежението работи електрическата верига. Можете да получите информацията по няколко начина. На първо място, можете да проверите в ръководството за употреба на уреда. Производителите записват всичката необходима информация, за да могат потребителите да направят исканите ремонти.

Освен това, можете да направите и изчисления. Те се извършват по прости формули, в случай, че нямате достъп до информацията на готово от производителя. Например, 220 волта променлив ток се доставят на българските домакинства. В случай, че уредът има мощност от 1200 вата, можем да изчислим количеството на тока (ампери) в електрическата верига. Следователно трябва да разделим двете стойности 1200/220= 5,4. следователно трябва да намерите предпазители, които са над това равнище. Вероятно от 8 ампера.

Професионалистите ви съветват да се погрижите да изберете точния размер за предпазителите за своята електрическа верига. Инвестирайте време в тази стъпка. Няма нужда да се втурнете в магазина и да купите неподходящи елементи, които няма да можете да използвате. Вие имате нужда от правилните предпазители, за да не предизвикате пожар в кухнята, например.

Когато избирате предпазителите, трябва да разберете и типа на волтажа, който ще използва устройствата. Възможно е да купите различни предпазителите за прав и променлив ток. Има и модели, които са разработени и за двата вида вериги.

Потребителите, които не са на мнение, че могат да изберат сами, трябва да се консултирате със специалист. Той може да ви помогне и при инсталацията на уреда.

На vikiwat.com можете да поръчате прекъсвачи или друга електроника и да ги полчите бързо.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар