Инсталация на прекъсвачи и устройства за дефектнотокови защити

Има специални изисквания, които засягат изграждането на електрическите вериги, както в търговските площи, така и в жилищните сгради. Част от тях засягат инсталацията на устройства на дефектнотокови защити. Тези устройства са проектирани и изградени на принципа на прекъсвачите. В електрическата верига те следят за появата на дисбаланси. Колебанията, които откриват в електрическата верига, прекъсват подаването на електричество. По този начин те предпазват както елементите от електрическата верига, така и потребителите, които я използват. От естетическа гледна точка, дефектнотоковите защити могат да се инсталират така, че да не се виждат.

 

Потребителите са в състояние да инсталират сами устройствата за дефектнотокови защити. Те ще трябва да се снабдят с някои инструменти и материали. На първо място трябва да бъдат закупени устройства за дефектнотокоиви защити. Те могат да се намерят в магазинната мрежа на достъпни цени. Осъществяването на проекта изисква да се набавят и скоби, които са различни на цвят. За измерванията на стойностите на електричество по веригата трябва да се използва мултиметър. На разположение трябва да има и комплект отвертки.

Подсигуряване

Преди всичко трябва да се започне с изключването на електричеството. Това може да се случи само на мястото, където ще се прави инсталацията. Освен това, за по-голяма сигурност захранването може да се изключи централно. Използването на двата варианта едновременно носи най-високи нива на безопасност. Следва да се тестват и проводниците на мястото, където ще бъдат инсталирани дефектнотоковите защити. С помощта на мултицета потребителите трябва да се уверят, че по конкеторите не протича електричество.

 

Идентификация

Следващата стъпка изисква да се идентифицират жиците на всички проводници, които са в наличност. В традиционния случай трябва да има три проводника – положителни, неутрални и наземни. Те трябва да излизат от панела на електрическата система, в която предстои да бъдат поставени дефектнотоковите защити. Те се произвеждат в различни цветове, за да се улесни инсталацията и свързването.

 

Свързване

Следва да се срежат две малки парчета от положителния проводник. Обикновено това са жиците, които са оцветени в червено. Парчето кабел трябва да бъде достатъчно дълго, за да свърже електропреносната система с дефектнотоковите защити. Освен това трябва да е достатъчно късо, за да се побере в кутията.

Следва да се свърже положителният проводник на прекъсвача с краищата на двете къси парчета. Те трябва да съдържат черни и червени скоби. Единият проводник трябва да бъде свързан с “Line” гнездото. Следва положителният кабел да се свърже с електроуреда, който е предвиден.
Следващата стъпка изисква да се среже парче от неутралния конектор. Той трябва да бъде бял на цвят. Дължината трябва да бъде подобна на онази от предната стъпка.

Единият край на малкото парче заедно с неутралния кабел на прекъсвача и на дефектнотоковите защити следва да бъдат свързани заедно. Снадката може да се закрепи със специален нит, който да подсигури правилното протичане на електричеството. Другият край на неутралния кабел трябва да отведе до обозначението ”Line” на устройството за дефектнотокови защити. Тук трябва да се отбележи, че неутралните проводници никога не се свързват към прекъсвачите.

Предпазните кутии и капаци, трябва да се поставят на местата им. Те имат за цел да предпазят както устройството, така и потребителите, които работят с него. След това електрическото захранване трябва да бъде възстановено, за да се проведат тестове.

Ако изпитвате затруднения или нямате време сами да инсталирате дефектнотоковите защити, специалистите от vikiwat.com ще ви помогнат.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар