Как работят енергоспестяващите лампи?

През годините електрическата крушка се е превърнала в символ на иновациите и добрите идеи. Това наистина е едно от най-гениалните изобретения на човечеството, защото много малко се е променило в електрическата крушка от времето на Томас Едисън насам. Той прави откритието, което му дава прозвището „Бащата на електрониката” през 1879 г. Дори и крушките с нажежаема жичка, които се използват днес, нагряват до около 2300 градуса по Целзий, като започват да светят с ярка бяла светлина. Това е почти идентичен метод с този, който е използвал Едисън за прототипа на крушката.

 

Голяма част от електрическия поток се превръща в топлина, за да може крушката да свети толкова силно. Само десет процента от тази енергия се използва за производството на светлина.

 

Добрите новини за планетата

За щастие на нашата планета, която вече понася достатъчно въглероден диоксид, има енергоспестяващи лампи. Те са в състояние да изместят изобретението на Едисън с нажежаемата жичка. Светлината на енергоспестяващите лампи се произвежда по различна технология. Вместо голямото нагряване на метална пластина, енергоспестяващите лампи съдържат инертния газ, наречен аргон, както и живачни пари. Те са запечатани в спирала, която се простира в продължението на крушката.

Разработчиците също така са разработили и баласт, който провежда електрическия ток през молекулите на газовете. На по-старите модели на енергоспестяващи лампи им отнема няколко секунди, за да може баласта да произведе достатъчно електричество. Новите модели са изработени от по-ефективни материали и изискват по-малко време, за да се заредят с достатъчно електричество. Ултравиолетовата светлина стимулира флуоресцентното покритие на външната тръба. Това покритие абсорбира енергия и прави светлината видима за човешкото око.

 

Знаете ли, че…?

Независимо дали ви се вярва или не, енергоспестяващите лампи са потомци на флуоресцентните крушки. Те все още могат да се намерят в употреба из целия свят. Тези крушки, както и техните предшественици, имат много сходства с крушките с нажежаема жичка. И двата вида осветителни тела имат нужда от стъклено покритие и се захранват с електричество. Повечето специалисти, които се занимават с осветление, твърдят, че енергоспестяващите лампи са едно от най-големите изобретения в сферата.

 

Силните страни на енергоспестяващите лампи

Енергоспестяващите лампи направиха своя дебют и около две или три години бяха наистина голяма тема. Потребителите, които са искали да подновят крушките си, вероятно са наясно с това колко високо са оценени те от цялата индустрия.

Енергоспестяващите лампи, както подсказва и името им, използват по-малко енергия. Те потребяват 75% по-малко енергия, в сравнение с крушките с нажежаема жичка. Това означава, че те работят при много по-нисък волтаж, а произвеждат еквивалентно количество светлина. Например, потребителите, които изберат 20-ватова енергоспестяваща лампа, ще се радват на толкова светлина, колкото може да произведе крушка с нажежаема жичка.

 

Разбира се, потребителите, които използват по-малко енергия, пестят пари от сметките за електричество. Заменянето на стандартните 60-ватови крушки с 13-ватови енергоспестяващи лампи могат да спестят на всяко домакинство 60 лева от сметките за електричество за живота на осветителното тяло. Това са изследвания на General Electric. Енергоспестяващите крушки са по-скъпи, но въпреки това те са в състояние да спестят много пари на всяко домакинство. Цените им в търговската мрежа са от около 3,40 лв. За сравнение, 60-ватовата крушка с волфрамова жичка струва 0,60 лв.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар