nVidia или ATI – коя видеокарта по-добра

От години насам, хората спорят кои видео карти са по-добри. Главните конкуренти, ако не и единствените гиганти, са AMD и nVidia! Дори да приемем, че при идентичните серии резултатите се приближават, което не е така, на практика архитектурата Radeon е много по-добра и по-бърза. Изборът на видеокарта е много важен, най-добре е да не си правите абсолютни заключения и да се доверите на истинските специалист по асемблиране на компютри и работа с хардуер от всякакъв тип.

От къде идва заблудата, че подобните серии видеокарти са идентични по производителност? Стемиком смята, че причината за това са разработчиците на софтуер, и по-точно лекият им мързел, койот е факт. Щом говорим за видеоигри, няма как да не споменем гейминга и копането на битокойни, тъй като това са най-интензивните тестове за една видеокарта, същевременно са и неща, които са доста приложими на практика. Всичко се прави по един бърз и опростен модел на работа. Разработчиците не се стремят да впрягат потенциала на по-напредналите архитектури, независимо дали става на въпрос за видеокарти или нещо друго. Това донякъде е и разбираемо.

Причината nVidia да не е изпратена в трета глуха като компания, не са продуктите й или поне не само. Факт е, че те са едни от най-големите благодетели (да се разбира като спонсори) на гейм индустрията. Те са замесени в голям брой от разработките на гейм компаниите.

Стигнахме до етапа, в който все още не оспорваме близостта на двата производителя. Бенчмарк тестовете подкрепят това. Истината обаче е, че  истинската производителност на картата има значение или иначе казано процесорната мощ, която осигурява определен брой операции в секунда. Тази скорост се отбелязва като ТераФлоп – TF.

 

Поглеждайки официалните статистики става ясно, че Radeon картите имат видимо предимство, що се отнася до въпросните ТераФлоп изчисления. Сравнително старата Radeon 5870 може да се похвали с 2,73 TF, докато по-новата GTX 295 отговаря на стойност от 1,79 TF. В почти всички случай, ако сравнявате две идентични серии видеокарти, тази разлика ще е в полза на Radeon.

 

Когато приложите видеокартите на практика, тази разлика няма да е просто число. В момента най-ефективния метод за тестване на мощността на видеокарти,  който ползват доста ентусиасти и хардуер специалисти, е копането на биткойн монети и други валути от този тип. Мощностите на машините там се измерват в хешове.

 

Статистиката показва, че при едно поколение видеокарти, Radeon моделите са 4 пъти по-бързи от GeForce картите, при някои модели разликата е още по-голяма. Топ постижението при Mhash в секунда e около цифрата 1000, докато при GeForce цифрите се движат около 200.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар