Как да изберем подходящ климатик?

Нуждаете се от помощ в избора на климатик? Следващите редове ще Ви запознаят с най-важните показатели, с които да се съобразите, за да бъде покупката ви разумна.

Преди да се отправите към магазина за климатици, е добре да подготвите отговорите на различни въпроси, свързани с характеристиките на Вашия дом, като височина, кубатура, изложение, има ли изолация, тип строителство, на кой етаж е, какъв тип е дограмата. Взимайки предвид тези фактори ще подобрите ефективността на уреда и ще удължите неговия живот.

Инверторни и конвенционални са основните видове, на които климатиците се делят, като разликата се състои в начина на действие на компресора. Този на конвенционалните уреди поддържа оборотите постоянни, докато желаната температура бъде достигната, след това изключва. При промяна се включва отново. Това непрекъснато включване и изключване увеличава разхода на електроенергия с около 20-40%, в сравнение със системите от инверторен тип. Освен това, конвекторните климатици не понасят температури от порядъка на минус 9-10 градуса и замръзват. Инверторните системи, от своя страна, регулират автоматично оборотите на компресора и зададената температура се поддържа, без да се налага изключването на уреда. Резултатът от това се изразява в по-ниско шумоотдаване и по-дълга експлоатация.

От особена важност за избора на климатик е площта на помещението, което ще охлажда/отоплява. Често срещана грешка е изборът на уред с мощност, която е по-ниска от желателната. В този случай системата ще работи непрестанно на пълни обороти, от което не само ще се увеличат сметките Ви за ток, но и експлоатацията на климатика ще намалее значително. Грешка е и закупуването на по-мощен от нужното модел. Тогава уредът често ще се включва и изключва, разходите Ви за електроенергия отново ще нарастнат.

Британската мерна единица BTU обозначава мощността на климатиците. 3.412 BTU се равняват на 1W. За всеки кубичен метър са необходими 200 BTU. Каква е мощността, която може да бъде достигната, се обуславя от различни фактори, като това колко хора обитават помещението и колко и какви електроуреди има. За да не се претоварва климатика, добре е неговите охлаждащи способности да бъдат с 20-30% по-високи от необходимото. За отопляването и охлаждането на детски стаи, например, са подходящи уреди с мощност 9000 BTU, за по-големи помещения – 12 000 BTU.

COP и EER са особено значими показатели, обозначаващи енергийната ефективност. Първият измерва отоплителната ефективност, а вторият – охлаждащата. Колкото са по-високи стойностите на COP и EER, толкова консумираната енергия е по-ниска, а екосъобразността – по-висока. Най-висока енергийна ефективност имат климатици клас А, най-ниска – клас G.

Ако избирате климатик за спалня, тогава нивата на шум са особено важни. Шумоотдаването на добрите климатици не надвишава 30db. Конвенционалните уреди са по-шумни, тъй като техният компресор работи на по-бързи обороти.

Нуждаете  се от допълнителна помощ, за да изберете климатик? Свържете се с професионалистите от Алимар Клима. Те ще ви съдействат както за избора на правилния уред, така и за правилния му монтаж и поддръжка.

HTML код на статия

Автор: webmotionseo


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар