Как да почистим текстилните щори?

Текстилните щори са красиво и дизайнерско допълнение към нашия дом и отлично средство за засенчване и регулиране на топлината, навлизаща в стаята през летните дни.

Колкото и да се стараем да ги поддържаме, идва моментът, който нито една домакиня не обича. Трябва някак да ги почистим. Или направо изперем?

Ето как най-лесно можем да имаме отново чисти и освежени текстилни щори.

Какво ще ви трябва?

  • Прахосмукачка с приставка четка
  • Микрофибърна кърпа
  • Гъба
  • Вода
  • Сапун
  • Хавлиена кърпа

Колкото и да ни се иска, няма да е добра идея да свалим и направо изперем в пералнята текстилните щори. Има обаче и друг начин, който е все така прост и лесен.

Да се залавяме за работа:

Първа стъпка: подготовката

Преди да започнем с измиването/ изпирането на текстилните си щори, е нужна кратка подготовка. Премахнете предварително възможно най-голямо количество от видимата мръсотия. Това ще ви спести многократно търкане и натискане. Най-лесно това става с обикновена прахосмукачка, използвайки приставката с четка. Алтернативен вариант е също микрофибърна кърпа. Който и метод да изберете, идеята е да избършете най-упоритата мръсотия.

Напоете гъбата с вода и течен сапун или препарат за пране. Използвайте много малко количество препарат. Сместа трябва да е по-лека, за да на повредите текстилните си щори.

Втора стъпка: Почистването

След като вече сте подготвили текстилните щори с предварително почистване и сте готови с материалите, можете да преминете към същинската част.

С напоената гъба с миеща течност леко избърсвайте засегнатите от мръсотия зони. Веднага след това попийте с хавлиената кърпа възможно най-много от мокрото петно. Извършвайте това действие докато петното бъде отстранено. След като приключите с тази процедура, оставете текстилните щори да изсъхнат на въздух. Не би трябвало да отнеме много дълго, тъй като с хавлиената кърпа вече сте попили доста от влажността.

Ако се опасявате сапунът да не повреди текстилните ви щори, преди да почистите петната, направете пробно намокряне с гъбата в скрит край на текстилната щора.

Внимание: Дори текстилната част да може да се маха от щорите ви, не ги сваляйте и изпирайте целите. Колкото по-малко вода и сапун слагате по текстилните щори, толкова по-добре за тях.

Трета стъпка: Поддръжка.

След като сте почистили текстилните щори, трябва да се погрижите да останат такива. Освен да ги пазите от пръскания и случайни зацапвания, има начини също да предпазите по –дълго щорите от запрашване, мръсотия. Така и цветът им ще се запази за по-дълго време. Това може да стане, като редовно ги почиствате с прахосмукачката, с приставката й с четка. Можете да използвате и микрофибърна кърпа.

В допълнение към това: винаги почиствайте незабавно новопоявили се петна от текстилните щори. Не чакайте да изсъхнат.

Друго средство за почистване от влакна и прах са ролковите четки за дрехи с лепнеща лента. Те отстраняват както влакна, така и голяма част от всякакви полепнали по текстилните щори частици и прах.

HTML код на статия

Автор: georgi_georgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар