Пет поколения газови уредби и разликите между тях

Доста често автомобилните газови уредби се класифицират по различни поколения. До момента са познати пет поколения газови системи, които всяко следващо е по-усъвършенствано от предишното.

Първо поколение уредби

При газовите уредби от първо поколение налагането на горивото, което навлиза в редуктора, се контролира механично. Същото важи и за самото количество на подаваната газ. Редукторите, които се използват, могат да бъдат или вакумни, или електронни. Това са най-опростените системи, които не използват сложна електроника. Те са подходящи за автомобили с бензинови карбуратори и моноинжекциони.

Второ поколение уредби

При този тип газови уредби редукторът е електрически. Те са снабдени и с електронен дозатор, който взима данни за количеството на горивото от ламбда-сондата и от няколко други датчика. Така се осигурява оптимален състав на газо-въздушната смес при различните работни режими на двигателя. Уредбите от второ поколение са подходящи за катализатори и инжекторни двигатели.

Трето поколение уредби

Тези системи се управляват от електронен блок и гарантират синхронно впръскване на гориво посредством специален дозатор-разпределител. При тях газта се подава на смукателя чрез механични дюзи, които се разтварят и намаляват налягането. Системите от трето поколение вече не се произвеждат и прилагат, защото се считат за неефективни и недостатъчно надеждни, а поддръжката им е прекалено скъпа.

Четвърто поколение уредби

Тези газови уредби са оборудвани с електромагнитни дюзи, което позволява впръскването на горивото да бъде паралелно или последователно. Те използват съвсем различен принцип на работа от останалите поколения системи. Функцията на инжекторите се контролира от електронен блок, който от своя страна използва отчетените сигнали от фабричния блок на бензиновия двигател. Подаваното гориво се впръсква директно в смукателните клапани. Дозирането и контролът тук са много по-прецизни, което осигурява оптимална динамика и мощност.

Пето поколение уредби

Характерното за тези най-модерни системи е, че газта, която влиза в цилиндрите на двигателя, е в течно състояние. Това става чрез специална помпа, която осигурява достатъчно налягане. Блокът за управление контролира количеството и състоянието на горивото, като прави промени при нужда. Този тип газови уредби са качествени и прецизни, но поддръжката им е доста скъпа и те са изключително чувствителни към качеството на горивото.

Изборът на различно поколение газови уредби зависи от редица фактори, включително годината на производство на автомобила, вида на двигателя, техническите параметри. Финансовият фактор също оказва немалко влияние, защото цената на самата уредба и на последващата й поддръжка е значително по-висока при системите от най-ново поколение. При тях обаче са ограничени рисковете от дефекти и е повишена динамиката, а разходът на гориво е снижен максимално, заради финото дозиране. Един добър пример за специфичен монтаж е  монтажа на газов инжекцион при Golf 5, този автомобил работи с директно впръскване и изисква по специален газов инжекцион. Ние от Аутогас 09 – Бургас предлагаме монтаж и автомобили с директно впръскване.

HTML код на статия

Автор: gazinjekcion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар