Тентите – удобни, декоративни, полезни

Използването на тенти у дома, над верандата, прозорците или входа, осигурява защита от палещото слънце. Те предлагат и редица други предимства: допълване на екстериора, икономия на енергия и защита от УВ излъчване.

Конструкцията на тентите е проста, с възможност за сгъване, когато не се използват. Платното, от което са изработени съвременните тенти, се поставя върху лек алуминиева, железен или стоманен скелет. То може да бъде от памук, лен, полиестер или друг материал. В миналото платна са се изтъкавали от коноп. При изтъкаването на памучно платно нишките се сплитат по обикновен начин, за разлика от други здрави памучни тъкани, като дънковия плат, при който сплитането е диагонално.

Според нуждите и предпочитанията може да се избере вид платно, коeто е огнеупорно, водонепроницаемо, платно в различни цветове, раирано, с щамповани фигури и др. Формите, в които могат да се изработят, също предлагат възможности за различен дизайн. Това осигурява разнообразие, така че тентата да бъде допълнение, приятно вписващо се в екстериора. Над входа на къщата тентата служи като акцент, който привлича вниманието. Ако имаме тента над входа или над терасата, лесно можем да обясним на познати, които ще ни посетят за първи път, как лесно да разпознаят дома ни. Когато завали дъжд, тентата осигурява надеждна защита – можем а поседим на верандата или до прозореца, без дъждът да ни измокри. През пролетта, есента и зимата, когато времето е приятно топло, можем да приберем тентата, за да пуснем достатъчно светлина в стаята.

Още едно важно предимство на тентите е допринасянето им за икономията на енергия. Установено е, че те могат да намалят топлината вътре в помещенията, над чиито прозорци са поставени, с до 77%. Платното не задържа влага и топлина и затова намалява разходите за работа на климатика с до 25%.

Тези приспособления за предпазване от обилното слънце имат и предимства за здравето на живеещите в дома. Съвременните материали, използвани за изработването им, осигуряват защита от вредните ултравиолетови лъчи. Над входа, над прозорците, над верандата, навсякъде платното на тентата осигурява не само комфорт и сянка, но и предпазва от ултравиолетовото излъчване.

Не на последно място, тези приспособления за защита от горещото слънце и вредните ултравиолетови лъчи могат лесно да се почистват. С мека четка се премахват натрупаните частици. За по-лесното им отстраняване платното трябва предварително да се навлажни. Ако ще почистваме платното в градината, най-лесно е да го измием с градинския маркуч. За отстраняване на упорити петна можем да използваме гума. Ако платното е доста замърсено, добре е да приготвим разтвор от хладка вода и не повече от 5% препарат за пране. С разтвора намокряме замърсените участъци и оставяме платното да поеме влагата в продължение на до 20 минути, преди да ги почистим замърсяванията. Накрая трябва да изплакнем обилно с чиста вода.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар