Фестивалът на колесниците-Ратха-Ятра на 18 септември в България

216Фестивалът на колесниците Ратха-Ятра се празнува в повечето големи градове и на всички континенти по света. На санскрит ратха означава колесница а ятра – шествие, процесия.

Това е един много живописен фестивал, който се чества ежегодно, вече повече от пет хиляди години. Смята се, че фестивалът се е зародил в град Джаганнатха Пури, който се намира на брега на Индийския океан. През 2015г. фестивалът Ратха-Ятра в Пури привличи повече от 1 700 000 участници.

Това невероятно шествие е празник на чистата любов. На този ден Богът излиза от храма със своята колесница и преминава по улиците и става видим за всички хора. По този начин със своя блажен поглед и сияйна усмивка той благославя хората. Бог е всемогъщ и може да приема различни форми според волята и намеренията Си. Формата на Бога Джаганнатх (от санскрит означава Господар на Вселената) е усмихнато голямо лице с широко отворени очи. Тази форма на Бога е олицетворение на любовта.  Черният цвят не отразява а привлича към себе си, затова в тази си форма Богът е в черно, символ на неговата привлекателност. Редом до Джаганнатх седят олицетворенията на могъществото на Бога, Баларама в бяло и олицетворението на енергиите на Бога – Субхадра в жълто. Бялото отразява всички лъчи и е символ на чистота и мир а жълтото е символ на знание и щастие. Всички са добре дошли в царството на Бога, без значение за цвета на кожата, пола, възрастта, социалния статус, религията и т.н.jagannathrath

Съгласно традицията, тялото ни е дар от Бога и е предназначено да служи за храм на Бога. Дърпайки колесницата по време на цялото шествие, ние символично връщаме Бога отново в сакралното лоно на нашето сърце. Ако направим дори само една крачка към Него, Той прави сто крачки към нас. Всяка стъпка се превръща в танц а всяка една дума в песен. Когато Богът на цялата Вселената, върховният отец хвърли към нас всевиждаш поглед с любящите си очи и ни се усмихне лъчезарно.

 В България тази година се чества двадесет годишен юбилей на Фестивала на колесниците Ратха-Ятра. Информация за фестива в България, който ще се проведе на 18 септември – петък, можете да намерите на фейсбук страницата на събитието тук.

текст: Мартин Севери ( Мадхва дас)

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар