Хидроизолация на плосък покрив за вилата

Защо избрах плосък покрив за своята вила?

Винаги съм мечтал да имам вила, в която да мога да избягам от напрегнатия градски живот в края на седмицата. Вилата, за която мечтаех не беше, като вилите на повечето българи – тя не беше малката селска къщичка с традиционна българска архитектура, а модерна сграда със сложна и разчупена геометрия на фасадата, каквато може да се види по страниците на световните списания от типа: ‘’Дом и градина’’.

Исках моята вила да има плосък покрив, който да изпълнява функцията на голяма тераса. Тази тераса щеше да бъде обзаведена, като истински център на купона – мека ратанова мебел, добре зареден мини бар и няколко големи екзотични растения, които да създават впечатлението, че вилата се намира не в малко запустяло село в околностите на София, а в Акапулко или на някой от хавайските острови, например. Е, панорамата не предлагаше изглед към морето, но и планината може да бъде чудесно място за забавление, стига да събереш подходящата компания.

Построяването на мечтаната вила се оказа истинско приключение, защото ми беше трудно да убедя архитекти, строители и дори приятели, че въпреки всичко искам вилата да бъде с плосък покрив – тип тераса. В крайна сметка моят авантюристичен дух надделя и мечтата ми беше реализирана. Проектът беше взаимстван отново от списание за архитектура и обзавеждане и когато се стигна до финалната права – покрива се оказа, че има строги правила, по които той трябва да бъде построен. Странно, защото винаги съм смятал, че един класически покрив се изгражда много по-трудно, а се оказа точно обратното.

Хидроизолация на плосък покрив

Макар да обитавам апартамент в една новопостроена кооперация в столицата, никога не съм се интересувал, какво представлява нейният плосък покрив и как устоява на дъжда и снега, без влагата да проникне в апартаментите на съседите от последния етаж. Оказа се, че макар и плосък, покривът трябва да бъде построен отново от специализирана в покривното изграждане строителна фирма.

Строителите, които построиха цялата вила не можеха да я завършат, защото се оказа, че не са специалисти по покривни конструкции. Както разбрах впоследствие, дори плоският покрив има специфични особености, които трябва да отговарят на правилата, а това означаваше, че трябва да наема нова строителна фирма, която се занимава конкретно с изграждане и ремонт на покриви, защото най-важното условие при изграждането на плосък покрив е осигуряването на качествена и надеждна хидроизолация. Не знаех нищо за хидроизолацията до този момент, но днес мога спокойно да кажа, че съм почти експерт в тази област.

Защо е задължително хидроизолирането на плоския покрив?

Когато открих най-добрата строителна фирма, занимаваща се с изграждане на покриви и хидроизолации се наложи да се запозная доста обстойно с материята, защото трябваше да взема някои важни решения. Тъй като трябваше да избирам материала, който ще се използва, беше необходимо да се запозная с видовете хидроизолации, които се използват днес, а това означаваше да прочета доста информация по въпроса. За щастие интернет разполага с огромна база данни, относно хидроизолирането на плоски покриви.

Според това, което вече бях прочел в мрежата, като съвети и препоръки от експерти и това, което специалистите от фирмата потвърдиха, изборът падна върху битумната хидроизолация, като много дълготраен и качествен материал. За кратко имаше колебание между вид PVC изолация и полимер модифицирана битумна мембрана, но плюсовете на битума надделяха в много аспекти – решението беше взето. За изолирането на плоския покрив на моята вила щеше да бъде използвана двукомпонентна битумна мембрана.

Но се върнем на въпроса – как се изгражда качествена хидроизолация на плосък покрив? Това, което беше извършено, като дейност върху моя плосък покрив е стандартна процедура, която се прилага при изграждане на влаго защитата на всички плоски покриви. Върху стомано-бетонната плочи се прави изравнителна замазка със задаване на наклон, който трябва да отвежда навреме дъждовната вода към отводнителната система – улуците. Това е изключително важно, защото въпреки добрата хидроизолация образуването на локви след всеки валеж не е нещо, с което искате да се сблъсквате.

След като замазката стегна напълно, върху нея трябваше да се положи дебел слой грунд, който да създаде по-добро сцепление между мембраните и циментовата основа. Не знам какъв вид грунд се използва при останалите плоски покриви, но в моя случай беше използван течен битумен грунд, който беше нанесен с помощта на големи четки с мек косъм. Оказа се, че трябва да се нанесат два слоя, като вторият се полага след изсъхването на първия.

Грундът трябва да изсъхне напълно преди да започне самото хидроизолиране на покрива, а това означава поне няколко часа при умерена температура и сухо време. Дъждът може да компрометира сериозно цялата операция, затова фирмите, специализирани в хидроизолирането избират много внимателно периода, в който ще работят. Прогнозите за времето са тези, които определят датата и в крайна сметка това е напълно обяснимо.

Изграждане на хидроизолация на плосък покрив

Самото полагане на мембраните се оказа много динамичен и добре организиран процес. Топовете с битумни мембрани трябваше да се развият и всеки лист да се прилепи плътно към основата, обмазана с битумен грунд. Самите мембрани имат самозалепваща лента в долната си част, което пречи да се разместват по време на полагането. Здравото залепване на битумните мушами се извършва предимно чрез газопламъчно нагряване. В затворени помещения и при запалими основи се използват специални лепила, но след като моят случай го позволяваше, беше използван именно този метод, като най-бърз, сигурен и ефективен.

За няколко часа целият покрив беше готов, като това включваше и обработка на ъглите, цоклите и труднодостъпните процепи по конструкцията. Оставаше върху хидроизолацията да се направи запечатка от специален строителен разтвор и вече можеше да се мисли за външната облицовка. Моят покрив-тераса е покрит с изкуствена трева, която изискваше изграждане на допълнителна дренажна система, но това е тема на друг разговор.

В крайна сметка вече имам вилата на мечтите си, покривът е точно това, което винаги съм искал, а купоните надхвърлиха дори най-смелите ми очаквания. Гледката от върха е впечатляваща, покривът – перфектно влагозащитен, а вилата изпълнява отлично своето предназначение на спасително убежище от непоносимата градска джунгла.

HTML код на статия

Автор: IdeaMax


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар