Можем ли да използваме дизела като гориво за отопление?

Един от популярните начини за отопление в днешно време, особено в държавните институции, детските градини и училища е с нафта за отопление. За целта е нужен котел или пещ, в която да се осъществи изгарящия процес, който отдава топлината нужна за отопление на помещенията. Освен в държавни институции, все повече домакинства предпочитат да се отопляват през студените зимни дни с нафта, като за целта в домовете си имат специални нафтови печки и резервоари, в които да съхраняват горивото за отопление. Това гориво се отличава от тези, предлагани по бензиностанциите. Първо, то е по-евтино, заради ниския си акциз и второ, то е с червен цвят, тъй като по този начин се маркира неговото предназначение и се предотвратяват злоупотреби заради по ниската му цена. Това обаче са единствените разлики между горивото за отопление и това за автомобили, което от своя страна ще отговори и на друг въпрос, който вероятно си задавате, а именно „Може ли ако нафтата ви за отопление е свършила да използвате дизеловото гориво от вашия автомобил?“. Отговорът на този въпрос е „ДА“, тъй като по състав те са еднакви. Но трябва да имате нещо много важно на ум, а именно, че никои няма да ви направи проблем ако използвате дизеловото гориво от вашия автомобил за отопление, но ако използвате нафтата за отопление с червен цвят като гориво за колата си ще имате сериозни проблеми, именно защото червената нафта е с по-нисък акциз.
И все пак ако ви се налага да използвате дизеловото гориво за отопление, защото другото е привършило, а доставката се бави, ще трябва да го излеете в контейнера предназначен за газьола за отопление, а освен това ще се нуждаете и от следните неща:

  1. Контейнер с вместимост 20 литра
  2. 15 литра дизелово гориво
  3. Фуния, предназначена за горива
  4. Тръбен ключ
  5. Помощник

Поръчайте 15 литра дизел и го прелейте в контейнера за гориво. Желателно е още в началото когато поръчвате вашата отоплителна система да си направите сметката колко голям контейнер ви е необходим, така че да пасва най-добре на вашите нужди и възможности.
Открийте тръбата за наливане на горивото за отопление. Много домакинства държат тази тръба извън домовете си, докато някои други я поставят директно върху контейнера. Отстранете капачката на тръбата за пълнене посредством тръбен ключ. Завъртете капачката обратно на часовниковата стрелка. Поставете фунията в отвора на тръбата. Извикайте помощник, който да държи здраво и неподвижно фунията. Изсипете дизела във фунията. Внимавайте да не я препълните твърде много. Ако е необходимо, използвайте по-лека туба, за да го удържате по-добре. Отстранете фунията, когато цялото гориво е изсипано вътре. Поставете отново капачката на тръбата и я затегнете с тръбен ключ. Затягането трябва да се осъществи в посока на часовниковата стрелка.

Важно е да отбележим, че от 01.01.2016 година, закона за горивата търпя промени и нафтата оцветена в червено, вече не е с по-нисък акциз и не е червена. Това обаче далеч не е пречка за много хора, които все още предпочитат да се отопляват по този начин, въпреки повишението в цените решението за отопление с нафта е предпочитано, заради бързото и лесно загряване на помещението. Ако и вие предпочитате следващата зима да се отоплявате по този начин правете поръчка за доставка на нафта за отопление от фирма Горрел. Повече подробности ще откриете на http://gorrel.bg/услуги/доставка-на-горива-за-отопление-и-производство

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Можем ли да използваме дизела като гориво за отопление?, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар