Плуговете като инструменти за оране – от древността до наши дни

Разораването е най-трудната част от земеделието. Този процес се постига чрез използването на инструмент, който копае дълбоко в земята, като я разорава и подготвя за засаждането. Браздата трябва да бъде достатъчно дълбока, за да се поставят семената. Първият инструмент, използван от хората, когато селското стопанство е било открито като начин непрекъснато производство на храни е пика. По онова време тя е била направена от камък и поставена върху малка дървена пръчка. След известен период от време земеделските производители започват да използват и лопати, за да създават необходимите лехи.
През вековете напредъка в технологиите са довели до производството на по-ефективни инструменти за оран, които позволяват на земеделците да орат земята много по-бързо и с по-малко усилия.

Древни инструменти
В древен Египет, земеделските производители са използвали вариация на обикновената пика за оран. Те са използвали дълги пръчки с остър камък на върха, който са наричали кирки. След това те започват да ги използват като забиват острия край на кирката в земята, а след това с помощта на сила държат кирката след себе си в права линия.

Силата на животните
По-късно е било изработено и ралото, което всъщност представлява обикновена кирка прикрепена към дървена конструкция. Посредством здрави колани дървената конструкция се закача към стремето на опитомени животни като воловете. Волът след това ще трябва да дърпа напред през полето импровизирания плуг. Днес този инструмент все още се използва за оране в много страни от третия свят, но е реконструиран и обновен, за да се побере по-голям и остър нож в долната част. Той е известен като олекотен плуг.
През вековете са изработени много вариации на този плуг, които използват повече механични средства и по-голяма рамка, която позволява да бъдат монтирани още остриета. Това позволява на земеделците да орат едновременно с няколко лемежи.

Автоматична мощ
В днешно време машините са се превърнали в основен инструмент що се отнася до орането на земята. Тези автоматизирани машини заменят изцяло животните като движеща сила пред плуга. С тази промяна се променя и дизайна на плуга. Когато за първи път са използвани трактори за оране на полето, дизайнът на плуга е променен и снабден с множество остриета. Обръщателните плугове например са снабдени с набор от две до шест лопатки, които се въртят и разкопават почвата, редувайки се от едната и от другата страна.

Различни приложения
Днес има голямо разнообразие от модерни плугове с различен дизайн, които да улеснят работата на земеделците. Всеки дизайн е специално конструиран за конкретно приложение. Например олекотения или обръщателния плуг се използват за традиционно земеделие, където почвате не е необходимо да се бъде дълбоко разорана. Възможно е да се наложи употребата на култиватори и дискови брани в случай, че трябва да се оре по-дълбоко и да се разбиват скалисти почви и големи буци пръст.

Бъдете конкурентоспособни в сферата на земеделието, заложете на сигурни и надежди плугове, каквито са тези с марка MASS. Повече за тях ще откриете на http://mass.bg/, където ще намерите голямо разнообразие от модели с различно приложение.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Плуговете като инструменти за оране – от древността до наши дни, 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар