Сервиз за автоклиматици проверка на не работеща климатична система.

Сервиз за автоклиматици се налага при повреда или профилактика на автоклиматика на колата. Много хора стигат до сервиза, когато вече климатикът им е спрял да работи изцяло или функциите му са силно намалели. Те мислят, че фреонът е намалял и затова климатикът не работи. С едно дозареждане се предполага, че проблемът е решен и климатикът ще се върне към нормалната си системна работа. Но това съвсем не е така, защото неработещият добре или въобще не работещият климатик е сигнал за проблем в системата му, който не се разпростира единствено в границите на липса на фреон.

Всъщност, как работи един автоклиматик? Принципът на работа е не толкова опростен, както мнозина смятат. Има доста места, на които може да се появи проблем и климатикът да спре работа. За начало компресорът, който е източник на налягане, поставя под налягане фреона и го отвежда до кондензатора. Това високо налягане и компресиране на газа го превръща в доста гореща субстанция. Именно тук е функцията на кондензатора, той охлажда фреона до необходимите нива. Точно охлаждането насища газа и го превръща от газообразна в течна фраза. Течният вече фреон преминава от разширителния клапан на автоклиматика до изпарителя. От изпарителя е впръскан в радиатора на автоклиматика вътре в купето и отново, бива върнат в компресора. С този цикъл на работа фреонът преминава от газ с голямо налягане в течност и отново в газ с ниско вече налягане. Този цикъл на работа се повтаря постоянно и благодарение на изправността на всички елементи е възможна добра работа на автоклиматика.

В сервиз за автоклиматици, този цикъл на работа е добре известен на професионалистите и те добре знаят къде може да се получат евентуални повреди при автоклиматика. Ето и няколко основни проверки, които спомагат откриването на повредата в автоклиматика. При запален двигател и включен климатик се проверява работата на климатика в отсега на двигателя. Локализира се компресора, той е помпа с гумени маркучи и уплътнения и стоманени такива. В предната му част е разположена ролка, която движи ремък и стига до вътрешна ос. Между ролката и оста има електрически захранван съединител. Той служи да предаде движението от ролката към оста. Евентуален проблем за повреда може да е именно този магнитен съединител придаващ движение. Важно е той да работи при включен климатик и вътрешен вентилатор. Възможни повреди, които сервиз за автоклиматици може да открие са изгорял предпазител на ролката или ремъка, липса на фреон или ниското му ниво. Проверява се таблото с бушоните на автомобила, за да се види изправността на предпазителите. Може да се погледнат и конекторите на автоклиматичната система. При отвиването им, ако няма фреон то ще се разбере по-липсата на изтичането му.

HTML код на статия

Автор: Avtobot.bg


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар