Как работят автоклиматиците и защо е важна тяхната профилактика?

Устройство

Всяка част от климатичната система на превозните средства е изключително специфична и важна. Ще маркираме основните компоненти на автоклиматика, а те са:

  • Компресор – задвижва се от двигателя отговаря за движението на фреона (хладилния агент).
  • Кондензатор – позициониран е пред радиатора и охлажда компресирания фреон.
  • Филтър (дехидратор/осушител) – намира се в коша на двигателя. Премахва влагата от фреона и филтрира твърдите прахови частици.
  • Клапан или Редуцир вентил –  обикновено е прикрепен към изпарителя. Понижава налягането и регулира дебита на течния фреон съобразно температурата на самия изпарител
  • Изпарител – чрез него течният фреон се превръща в газ.

 

Начин на действие

Хладилният агент има свойството при стайна температура да сменя агрегатното си състояние, което означава, че може да се превръща от газ в течност и обратно. При трансформацията на течността в газ се приема външна енергия, а при обратния процес, тя съответно се отдава. Движението на фреона се осъществява чрез компресора, който повишава налягането му и той се загрява.

Компресорът сгъстява фреона от пара под ниско налягане до такава под високо налягане, която се предава към кондензатора. Там, чрез охлаждащия въздушен поток, тя се превръща в течност под високо налягане, която преминава към филтъра (осушителя), където се пречистена и се отстранява влагата.

Дехидратираната чиста течност под високо налягане отива към редуцир вентила и се трансформира до смес от пара и течност под ниско налягане. Тази смес преминава в изпарителя, където останалата течност отново се превръща в пара под ниско налягане и охлажда въздуха, преминаващ по време на процеса край изпарителя. От изпарителя парата под ниско налягане попада в компресора, а той я изтегля обратно по системата.

Този процес е непрекъснат – постоянно в компресора влиза газообразен фреон, който се изпомпва като газ. Заедно с фреона циркулира и масло, което смазва компресора и го предпазва от механични повреди.

 

Описаният принцип на действие е общ и е възможно да има известни малки промени в зависимост от модела и производителя.

Загрятият фреон в газообразна форма се насочва към кондензатора, където отдава част от своята топлина в околното пространство. Така той се превръща в течност с по-ниска температура. От там минава през осушителя, който премахва влагата от фреона и филтрира част от твърдите частици. След това достига до редуктора на дебит и налягане, който подава течния фреон в радиатора, който охлажда въздуха в купето. Там той се изпарява и охлажда въздуха, който обтича радиатора. След това фреонът се връща в компресора, за да започне нов цикъл.  

 

Как да разберете дали имате нужда от зареждане с фреон?

Когато липсва Фреон това означава, че има изпускане на системата и е необходим ремонт на автоклиматика а не само зареждане:

– ако на стъклото на дехидратора се виждат балончета (не всички дехидратори имат обаче подобно стъкло – това се определя от модела на превозното средство).

– ако вместо топъл духа студен въздух и обратно.

– ако въздухът, който излиза е със слаба струя и интезитет.

– ако се чуват звуци от вътрешността на таблото, които наподобяват съскане или течаща вода.

– ако при включване на климатика усещате странна миризма в купето.

– ако маслото не е прозрачно.

– други.

 

Защо е необходима профилактика на автоклиматика?

В крайна сметка от автоклиматика зависи не само температурата, но и качеството на въздуха, който дишате, докато сте в превозното средство. Поради тази причина е препоръчително да му правите профилактика поне веднъж годишно, особено ако активно използвате колата си и прекарвате значително време в нея.

 

Профилактиката протича на 2 основни етапа:

  • Почистване на системата от натрупаните прах и мръсотия. Реално те стигат до въздуха, който дишате и могат да причинят алергии, и да бъдат опасни за Вашето здраве.
  • Проверка на фреона и зареждане на системата, в случай, че е необходимо.

 

За ефективната работа на автоклиматиците е необходимо периодично да се проверяват и бушоните на таблото за изгорели предпазители, които трябва да бъдат сменени.

 

HTML код на статия

Автор: Dobri123


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 4.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Как работят автоклиматиците и защо е важна тяхната профилактика?, 4.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар