5 съвета при избора на моторно масло

мотрни масла

 

Правилният избор на моторно масло е от изключително голямо значение за изрядното функциониране на самия автомобил. Грешки в това отношение не само са нежелателни, но могат да струват и изключително скъпо. На пазара има множество моторни масла, а как да разберем кое е подходящо? Ето 5 съвета, които могат да са полезни.

1. Съобразете се с типа гориво

Така, както е критично важно в дизелов автомобил да наливаме само дизелово гориво, така и при избора на двигателно масло също трябва да се съобразим с това, което сипваме в резервоара. Не върху всички смазочни продукти обаче е упоменато за какъв тип гориво са, като някои вършат работа и при бензинови, и при дизелови двигатели. Но ако върху бутилката (тубата) на дадено масло пише, че е предназначено за дизелова кола, то става само за такава. Обратният вариант (да пише за бензиново МПС) е доста по-рядко срещан.

2. Следвайте инструкциите на производителя

Всеки автомобил, независимо от кой завод и държава е излязъл, има предписания за типове моторни масла, които могат да се използват. Обикновено се казва, че за предпочитане е продукт с едни характеристики, като се добавя и алтернатива при липса на основния вариант. Да речем – ако за автомобила се препоръчва двигателно масло тип 5-W-30, то е напълно възможно смазочна течност от вида 5-W-40 също да свърши работа. Спазвайте инструкциите, защото импровизациите в това отношение могат да скъсят живота на двигателя и да ви струват скъпо.

3. Вземете пример от предишния собственик

Това не е универсален съвет, тъй като няма как да знаете доколко притежателят на автомобила преди вас се е грижил съвестно за поддръжката му. Но все пак, ако купувате кола втора ръка от собственик, можете да го попитате какви моторни масла е използвал. Ще ви бъде от полза, особено ако нямате под ръка инструкциите на производителя, както често се случва. Алтернатива при такава ситуация е да потърсите в интернет каква смазочна течност се използва за МПС-то, като посочите марка, модел, тип на двигателя и т.н.

4. Синтетика за новите мотори

Колкото по-модерен е автомобилът, толкова е и по-капризен към двигателното масло. Особено в голяма степен това важи за дизелите, но не само. Изобщо, забравете за минералните варианти (обикновено започват с числото 15 и нагоре), ако колата ви е по-млада от 10 години. Този тип моторни масла са с най-голям процент замърсявания. Насочете се към синтетичните, които идват от най-пречистените фракции на петрола. Полусинтетичните моторни масла също могат да са удачни, но внимавайте и с тях.

Не се водете от цената на продукта

Ако търсите само най-евтините моторни масла, това може да се окаже компромис към качествената работа на двигателя. Спестявайки 5, 10 или 20 лв. при смяна на масло, може да се окаже икономия, която впоследствие да струва по-скъпо, ако не се избере подходящ продукт. От друга страна, не е задължително да купите най-скъпото двигателно масло, за да работи оптимално вашият автомобил. Бюджетът, естествено, е важен фактор, но не трябва да е единствен водещ.

HTML код на статия

Автор: simo


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар