Колко често трябва да почиствате филтъра на климатика си?

Лятото е на прага ни и за много от нас употреба на климатици ще бъде ежедневие. Дългите периоди, в които не използвате климатик, могат да натрупат сериозно количество мръсотия по вътрешността на уреда, затова ви препоръчваме преди смяна на режима в режим охлаждане, да почистите филтрите на уреда. При интензивна употреба препоръчваме ви да проверявате филтъра на вашия климатик на всеки 15 дни, като го почиствате поне веднъж месечно през пиковите месеци на употреба. Въпреки това ако вашето помещение е на партерен етаж на сграда или в помещението има пушачи, домашни любимци или хора, податливи на алергии, може да се наложи да почиствате филтъра по-редовно по време на месеци на употреба.

Здравословна среда

Мръсните филтри могат да причинят не само неприятни миризми, плесен и мухъл, но мръсотията може да засегне останалите части от уреда и чрез въздушната струя да ги разпространи в помещението. Колкото повече мухъл, толкова повече здравето ви е изложено на риск. Климатиците използват вентилатори, за да издухат въздуха в стаята и да гарантират, че той циркулира ефективно. Ако във вашето устройство има натрупване на плесен, това може да доведе до пренасяне на спори в цялото пространство. Според СЗО хората, заемащи пространства, където има мухъл, „са изложени на повишен риск от здравословни проблеми като дихателни симптоми, респираторни инфекции, алергичен ринит и астма“. Чрез редовно почистване и смяна на филтъра можете да намалите риска от циркулация на въздух, пълен с примеси, около вас и тези, с които живеете.

Продължителността на живота на климатика

С течение на времето филтърът не само се запушва, но се влошава, оставяйки прах и мръсотия да преминат в други зони във вашия климатик. Ако това не бъде променено, вашето устройство може да се повреди, което ще наложи ремонт от професионален техник, което струва пари. Въпреки че това може да бъде решено, многократното износване ще вземе своето влияние и продължителността на живота на вашето устройство ще се съкрати. Поддържайте го чисто, за да се наслаждавате на устройството си по-дълго.

Как да почистите филтъра на климатика?

  1. Уверете се, че устройството е изключено.
  2. Задръжте двете страни на предния панел и внимателно го отворете, позволявайки на панела да се отвори нагоре
  3. Извадете филтрите, като ги издърпате към себе си, извън устройството.
  4. Измийте филтрите с хладка вода.
  5. Използването на каквито и да било препарати може да доведе до повреда на филтъра.
  6. Оставете филтрите да изсъхнат на сянка. Излагането на слънце или прекомерната топлина може да доведе до тяхното свиване. Също така, уверете се, че филтрите са напълно сухи, за да избегнете проблеми с плесен или мухъл.
  7. След като изсъхнат, внимателно поставете филтрите обратно на място, като се уверите, че маркировката „FRONT“ е обърната към предната част и затворете предния панел.
  8. Включете отново захранването и вашето устройство е готово за употреба отново.

HTML код на статия

Автор: emily


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар