Как да се преборите с лошия дъх

Кой ли не е имал момент, в който дъхът му да не е бил толкова свеж, колкото му се иска. Лошият дъх може да доведе до влошаване на социалния ви живот и да ви накара да се тревожите и притеснявате. За щастие обаче има лесен и ефективен начин да имате свеж дъх в устата.

1. Измиване и премахване на натрупаните плаки.

Една от основните причини за лошия дъх е натрупването на плака върху зъбите. Там се задържат повече бактерии, които спомагат за неприятната миризма. Повечето хора мият зъбите си веднъж на ден, ако смятате обаче, че имате проблем с дъхът си, мийте зъбите си по-често. Но все пак не трябва и да прекалявате, защото може да се намали здравината на емайла и това да доведе до нараняване и разрушаване на зъбите.

2. Мийте си също и езика.

Покритието на езика, което нормално формира флората в устата може да е благодатна среда за развитие на множество бактерии, които причиняват лош дъх. За да се отървете от тях нежно изчетквайте езика с четка и паста за зъби. Опитвайте се да почистите до задната част на езика. Четките са така направени, че да могат да достигнат до всички части на устата и могат да премахнат намиращите се там бактерии, остатъци от храна и мъртви клетки. Само измиване с четката за зъби не е достатъчно, нужно е да се използват и други почистващи материали и препарати. На пазара се предлагат различни по широчина конци за зъби както и води за изплакване и малки четчици за междузъбното пространство, които ще ви помогнат лесно да премахнете натрупаните шлаки.

3. Избягвайте храни, които причиняват лош дъх.

Лукът и чесънът са от тези храни, които трябва да избягвате, когато излизате навън и имате среща с някой. За нещастие измиването на зъбите след ядене няма да ви помогне. Химичните елементи при тези зеленчуци влизат в кръвообращението ви, минават през дробовете ви и се връща отново в устата ви и вие издишате поетата миризма. Единственият начин да се справите с проблема е да избягвате яденето на тези зеленчуци, особено, когато ви предстоят някакви ангажименти.

4. Откажете се от вредните навици.

Лошият дъх е една от малкото причини да се отървете от пушенето. Пушенето вреди сериозно на венците ви и потъмняването на емайла на зъбите.
Също така увеличава риска от образуване на рак на устната кухина. На пазара има различни продукти, които могат да ви помогнат да се откажете от тютюнопушенето-никотинови лепенки, дъвки и др. Ако имате нужда от помощ, обърнете се към лекар, който да ви подбере подходяща програма или да ви предпише някакви медикаменти, които да ви помогнат по-лесно да се справите с проблема.

5. Използвайте вода за уста през деня – изплаквайте вашата уста редовно.

Освен за освежаване на дъха, анти-бактериалните води за уста допълнително защитава и редуцира бактериалната плака. След хранене може да изплаквате устата и с обикновена вода, с която да отстраните остатъците от храна.

6. Пропуснете след вечеря ментовите бонбони и дъвченето на дъвки.

Захарните лакомства са благодатна среда за развитието на бактериите във вашата уста с изключение на дъвките без захар. Тя стимулира отделянето на слюнка, която е естествена защита на устата срещу бактериите, които причиняват лош дъх и кариеси.

7. Пазете венците си здрави.

Заболяването на венците, познати като пародонтни заболявания също може да е причинител на лошия дъх. Бактериите се събират в джоб в  основата на зъбите и предизвикват лошия дъх.

8. Поддържайте устата влажна

Липсата на слюнка в устата подпомага образуването на кариеси. Ако устата ви пресъхва, пийте повече вода през деня. Дъвчете и дъвки без захар, които стимулират отделянето на слюнката. Използвайте освежител за въздух през нощта, за да овлажнявате въздуха в къщата. Ако нищо от това не помага потърсете помощ от стоматолог, разговаряйте с него. Някои лекарства също причиняват лоша миризма.

9. Редовно ходете на вашият зъболекар

Ако не можете да се преборите с лошия дъх, единственият ви изход е да се прегледате при вашия стоматолог, който да установи дали това е медицинско заболяване и имате ли нужда от специализирана помощ.

Бъдете внимателни към вашето здраве и редовно ходете на профилактични прегледи при специалист стоматолог.

HTML код на статия


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар