Най-ефективната диета ще се определя с ДНК тест.

Винаги сме се чудели каква диета да изберем, а в днешно време диети какви ли не? Защо при една диета има ефект и отслабваме, а при друга няма? Това се запитали и няколко учени решени да открият правилната диета за различните хора. Като отправна точка взели генният материал. До колко зависимо е напълняването и отслабването на човешкия организъм от гените му и как би помогнало това предстояло да научат. И така на конференция на Американската сърдечна асоциация е представено малко предварително проучване на 101 жени. Резултатите показали, че диетите предписани на тези жени след ДНК тест водели до два – три пъти по-добри резултати от останалите.

Според учените в зависимост от гените си едни човек може да губи тегло от диета с ниско съдържание на мазнини, а други при диета с ниско съдържание на въглехидрати. От друга страна отдавна е известно, че в зависимост от генетичната си структура хората реагират на определени хранителни вещества. Пример за това може да бъде непоносимостта към лактоза или глутен. Факт е обаче, че в други крайща на света е по-рядко срещана.

Изследванията са правени в университета в Станфорд, като са изследвани 101 кавказки жени. На жените им е приложена различна диета за период от една година. Учените са убедени, че трябва да се анализират още много фактори и да се направят още изследвание преди да бъдат потвърдени становищата от изследванита им, преди да се използват на пазара.

При обработката на резултатите от изследванията специалистите от университета в Стендфорд успяли да разделят три групи генотипи: ниско-въглехидратна диета, диета с ниско съдържание на мазнини и балансиран режим на хранене.

Някои експерти проявили съмнения спрямо изследванията, защото са приложени върху малък брой хора, но са убедени със сигурност в едно: Изследванията трябва да бъдат продължени!

Дали занапред нашият диетолог ще ни направи първо генно изследване и след това ще ни назначи подходящата диета и колко ще струва това удоволствие предстои да научим в близките години. До тогава не забравяйте, че най-здравословната храна са екологично чистите плодове и зеленчуци.

HTML код на статия

Автор: Rali Hristova


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 6.0 от 6 звезди. (от 1 глас)
Най-ефективната диета ще се определя с ДНК тест., 6.0 out of 6 based on 1 rating

Напиши коментар