Замъкът Бран – домът на един кръвожаден вампир

Много туристи посещават тази атракция, за да намерят истината за една отминала епоха, която е забулена в митове и легенди. Съществувал ли е наистина граф Дракула или е само в нашето въображение?

Граф Дракула /Влад Цепеш/,  наистина е живял от 1431 г до 1476 г, но не е бил кръвожаден вампир, а жесток и тираничен  княз на Влахия. Неговата небивала  и нечовешка безсърдечност, създават вампирската легенда. Въпреки, че мнозина казват , че Бран е неговият дом, напоследък битува мнението, че княз Влад е ползвал само тъмниците, за да се наслаждава на любимите си мъчения.

Замъкът Бран е разположен на границата между Влахия и Трансилвания, в централната част на Румъния. Построен е през 1242 като дървено укрепление, издигнато от тевтонските рицари. След това през 1377 г е разрушен от монголите. След което саксонците от Брашов построяват крепост на същото място, с разрешението на крал Лудвиг I, крал на Унгария и Полша. След това замъкът е завладян от Мирча Стари – владетел на Влахия.

През 1440 г, цитаделата е завладяна от Януш Хуняги. След тази стъпка , замъкът е подчинен на Трансилвания. След около 200 години, голяма част от крепостта е преустроена, заради пожар, предизвикан от светкавица. През следващите столетия е административен център, в който се плаща т.н. „десятък”. През 1836, Бран губи статута си.

След Първата Световна война, замъкът е подарен на кралица Мария, тъй като Трансилвания става част от Румъния. С течение на времето крепостта става нейна лятна резиденция. Много от помещенията са преустроени в кралски покои, а складът с мунициите – в параклис. През 1937 г. е направен асансьор с , който кралица Мария и дъщеря й принцеса Илеана да могат да се изкачват от парка в подножието на замъка до върха. За целта е използвана шахтата на стар кладенец. Специална теснолинейка е пренасяла храната на принцеса Илеана от кухнята до павилиона за чай – дървена лятна вила в полите на  палата.

Легендата за Дракула.

Влад Цепеш (1431 – 1476 г.) – граф Дракула, е син на принц Влад Дракул и молдовската принцеса Княжна. Прякорът „Цепеш”  произлиза от неговата нечовешка жестокост. Когато през 1462 г., в Търговище навлизат ордите на султан Мехмед II, те побягват ужасени от страшната гледка, която се открила пред очите им – 20 000 тела, набити на кол. Замъкът е бил ограден с „гора” от колове, дълга 3 м и широка 11 км.  Истинският Влад е бил много по – садистичен, дори от легендарния граф Дракула от едноименния роман ирландския писател  Брам Стокър.

Немските анали от XV век очернят допълнително името на Влад Цепеш като разкрасяват подвизите му с множество дърворезби, как той се храни сред набитите на кол тела.

Вие все още не сте убедени, че трябва да посетите този уникален замък   и да си направите една неповторима екскурзия до Румъния?

Ако не се интересувате само от история, но и от архитектура, може разглеждайки да се уверите, че замъка е един истински архитектурен шедьовър. Тесни коридори и стълбища, виещи се към пищно мебелирани зали, ще ви спрат дъха. Ще се насладите на една красота, успяла да премине през вековете и достигнала до нас.

Ако искате да изживеете и вечната приказка за зловещия вампир, може да посетите малкото призрачно градче. Там актьори се превъплъщават в  зловещи човеко – подобни същества. Уверявам ви, че ще бъдете изплашени до смърт, дори и с предварителната психологическа нагласа за посещението на замъкът Бран.

Може да посетите и  Брашов. Този град е основан през 1211 г.  от тамплиерите. Тук се намира прочутата „Черна църква”, построена през 13 век и православната църква „Св. Николас” от 14 в. Друга известна църква е „Ръшнов” – една от най- красивите в района.

Ако сте любители на красивата природа, бихте могли да посетите Национален парк ”Пиатра Крайулуи”, един великолепен планински масив в Южните Карпати.

HTML код на статия

Автор: 


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар