Слънчеви колектори – най-важните системи за подгряване на вода

Добавянето на слънчеви колектори за топла вода е основен елемент в голяма част от къщите в Австралия, Франция, Италия, Англия, Испания, САЩ, Китай и още много други. С тяхна помощ хората, които ги използват намаляват значително консумацията си на енергия, а и сметките им за електричество са значително по-ниски. Един нормален електрически бойлер използва около 30% от енергията в едно домакинство за отопление на топла вода.

Слънчевите колектори за топла вода имат сравнително прост механизъм на работа. Те абсорбират слънчевите лъчи, които достигат до земята и ги преобразуват в топлинна енергия, която загрява така нужната ни топла вода. Важно за този тип системи са тръбите и тяхната изолация. При колекторите от този вид изолационната среда е вакуума, тъй като той е най-добрия изолатор. Освен това тръбите, които се използват при вакуумните соларни колектори с термосифон и „Heat Pipe” технологии са двустенни, като между тях е разположен вакуума. Тръбите са със специални покрития, като най-външната тръба е изграден от боросиликатно стъкло, което е с много ниско съдържание на желязо и позволява 98% от светлинната енергия да премине през втория вътрешен слой, който също е със специално покритие. Специалното селективно покритие променя късовълновата слънчева радиация в дълги топлинни радиационни вълни с почти 94% ефективност и само 6% от слънчевата енергия се губи. Соларните панели за топла вода, имат вградено устройство, за да се гарантира, че водата в резервоара няма да прегреят в дните с ярко слънце греене.

Двата най-широко използвани вида слънчеви системи са познати на потребителите като колектори с „Heat Pipe” технологии и с термосифон. Единствената разлика между тези две системи е тази, че колекторите с термосифон използват естествената конвенция на водата или казано с други думи, когато водата се затопли тя сама започва да се изкачва нагоре по тръбите и непрекъснато циркулира между колекторите и водосъдържателя. При вакуумните соларни колектори с „Heat Pipe” технологии, основния компонент при тях са именно техните тръби, в който се извършват процесите на изпарение и кондензация. В горната им част се получава топлообмен и както може би се досещате там е й най-горещото им място.

Благодарение на слънчевите колектори за топла вода вие можете намалите разхода си на енергия, а освен това спомагате и за опазването на околната среда. Слънчевите колектори не замърсяват по никакъв начин природата, тъй като не изхвърлят вредни вещества. Неслучайно много хора ги наричат „зелени технологии“, тъй като с тяхна помощ вие ще използвате екологично чиста енергия.

HTML код на статия

Автор: web fusion


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар