Суперхрани – клетъчна храна или просто хранителна добавка

Какво е суперхраната? Лекарство, храна или хранителна добавка? Къде можем да го класифицираме в нашата хранителна вирига? Как се консумира суперхраната и какво оправдава повишената й цена? Това са редица въпроси, които възникват пред всеки един човек,когато за първо път чува това определение.

Суперхраната е нещо като клетъчна храна, в което малко количество са съсредоточени голям брой витамини и минерали, което от самосебе си не може да те насити, но те зарежда с много енергия и ти удължава живота. Суперхраните се свързват с дълголетието заради  благоприятното им въздействие върху имунната система, да ни предпазват от болести и инфекции, защото подобряват настроението и подсилват паметта, а освен това ни даряват с повече енергия. На всичкото отгоре са незаменими помощници в борбата с депресията или гнева. Можем да ги сравним с хранителните добавки, но за разлика от тях, тези елементи могат да се добавят към храната на всеки човек, независимо от възрастта или здравословното му състояние. Намаляват токсичността, подсилват самооздравителния механизъм,  действат подобряващо на имунната система, храносмилателната и цeлия организъм като цяло на човека.
 Ето ви някой суперхрани: чия, киноа, годжи бери, капини, малини, боровинки, келп, спирулина, аспержи, бадеми, банани, грейпфрут, грозде, диня, броколи, киви,мака, мед, зехтин, кокос, моркови, зелен чай и т.н

Да разгледаме семената от Чиа.Те  са култура отглеждана в Мексико от 3 век пр н.е. Считат се за завършен протеин и съдържат калций, бор и желязо. Високите дози омега 3 мастни киселини спомагат за контролът на апетита и ускоряват отслабването, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини Тези малки чудотворни семенца подобряват паметта, помощници са срещу артрита и стареенето, депресията.Взимайки една порция от тях ни осигурява 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Подобно на лененото семе те са готови за консумация, не търпят термична обработка и не се стриват. Тези семена имат способността да абсорбират вода 12 пъти повече от собственото си тегло, така предпазват организма от дехидратация, което пък ги прави страхотна добавка към отслабващия диетичен режим, особено ако той включва и физически упражнения. Благодарeние на бавното им усвояване и ниската им калоричност , са страхотна „подправка” за различни видове хлебни изделия. Използват се още при направата на зеленчукови и плодови фрешове, за да ги сгъстите, може да добавите чаена лъжичка чиа към всяка чаша и да разбъркате добре. Напитката е готова след 10 минути. Лесно и вкусно.

Обърнете внимание, че да влезете отново във форма успешната рецeпта е правилно и балансирано хранене и физически упражнения за поддържане на тонус и настроение.

HTML код на статия

Автор: poliville


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар