Какво трябва да знаете за конекторите и терминалните блокове

Конекторите са електро-механични устройства, с помощта на които се осъществяват връзки между електрически вериги. Двете категории конектори, за които всеки е чувал са жакове (още познати като женски) и букси (наричани мъжки). Тези две категории, обаче са само категории. Видовете конектори от друга страна са стотици и дори хиляди.

Конекторите могат да осигуряват както временни така и постоянни връзки. Временните връзки са изключително подходящи когато става въпрос за преносими устройства. По този начин връзката може да бъде осъществявана или разваляна бързо и лесно. Постоянните връзки са много подходящи за свързване на две жици или устройства, когато не се предвижда те да бъдат разделяни. Адаптерите са много полезни компоненти когато трябва да се свържат два или повече различни вида конектори и се използват много често за различни видове приложения.

Както вече споменахме съществуват стотици видове конектори, които се отличават по много различни характеристики и свойства. Когато става въпрос за компютри например, електрическите конектори са също познати като физически интерфейс. Кабелните конектори в Съединените Американски Щати например, се използват, за свързването на жици с устройства механично, а не електронно.

Различните видове конектори имат различни характеристики и устройство. Дизайнът на конекторите е доста важен, когато правите своят избор. Формата на много конектори е направена така, че да не могат да бъдат свързани неправилно. Това предпазва от изкривяване или счупване на пиновете и от други повреди както върху конектора така и върху устройството.

Друго нещо, което е много полезно когато става въпрос за конектори е заключващият механизъм. Всички сме виждали накрайник на кабел за интернет. Когато вкараме кабела в компютъра или рутера се чува едно щракване, което означава, че кабела е влезнал правилно и докрай. Това също означава, че кабела не може да се измъкне сам и за да го извадите трябва първо да натиснете стърчащата отгоре пластмаса.

Но нека обърнем внимание и на някои по-сложни видове конектори като терминалните блокове например. Терминалните блокове предлагат лесен начин за свързване на различни жици без да се налага краищата им да бъдат физически свързани. Терминалните блокове обикновено се използват за свързването на жици в различни видове устройства в кутии или за свързването на отделни устройства.

За повечето размери жици могат да се намерят стандартни терминални блокове. Този тип конектори са изключително „гъвкави“ по отношение на техните функции. Един от недостатъците е, че свързването на жици е малко по-трудно в сравнение с включването на кабел например. Друг недостатък е, че терминалните блокове обикновено не са много добре защитени от човешки допир или друг вид проводници.

Избирането на терминален блок или друг вид конектор не е толкова трудно колкото звучи. Ниски цени и голямо разнообразие можете да намерите онлайн в електронни магазини като vikiwat.com например, а ако не сте сигурни какво точно ви трябва, винаги можете да направите запитване преди да купите нещо.

HTML код на статия

Автор: lindadell


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар