Как се сравняват осцилоскопи?

Осцилоскопите са уреди, които имат наистина много функции, които могат да се използват в много разнообразни дейности. Затова трябва да се проучи много внимателно, преди да се пристъпи към закупуване на уреда. Цената на осцилоскопите се увеличава с точността на измерването. Има четири основни характеристики, които потребителят трябва да търси при сравняването на осцилоскопи. Те са скоростта на спецификациите, вертикална точност на правия ток, вертикална резолюция, както и времето на нарастване.

Измерване на честотата

Осцилоскопите са уреди, които измерват честотата на вълната. Те работят в мерната единица херц. Тя се обозначава с латинското Hz. На дигиталния дисплей можете да видите отношението на напрежението, отнесено към специална времева рамка. За по-голяма прегледност двете стойности се представят в двуизмерна графика. Това означава, че двата показателя се нанасят на координатната система.

Точност на уредите

Вертикалната точност е характеристика, която показва каква е разликата между действителното напрежение и онова, което е измерено. Обикновено този параметър се изчислява в проценти. В случай, че искате да направите много точни измервания, от професионална гледна точка, можете да използвате цифров мултицет. Осцилоскопите могат да бъдат много прецизни с покачването на цената. Единственото, което трябва да прецените е за какви цели искате да използвате уреда и колко средства можете да отделите за него.

Резолюция

Съвременните осцилоскопи обикновено са цифрови. Това означава, че те могат да покажат формата на сигнала на различни цифрови нива. С други думи, 4-битов дисплей ще даде възможност за 2 на 4 степен или 16 от нивата на дисплея. В случай, че потребителят иска да използва 5-битова система, ще получи възможност за 2 на 5 степен или 32 нива. Колкото повече цифрови логически нива са на разположение, толкова повече формата на вълната изглежда с по-добра резолюция.

Времеви спецификации

Интересно е да се отбележи, че някои вълнови ръбове не могат да бъдат измерени с осцилоскопи. Причината за това е, че има честотни компоненти, които надхвърлят обхвата на тези уреди. Максималното нарастване на времевата рамка се измерва в секунди.

Преди закупуването

В интернет има наистина много информация за осцилоскопите. Всеки, който се интересува от темата, може да намери необходимата информация. Можете да започнете своето проучване от производителите и дистрибуторите. Сайтовете на тези фирми ще ви дадат достатъчно добра представа за спецификациите на Викиват осцилоскопите, които ви интересуват. Онлайн проучването има и друго сериозно предимство. Можете да сравните цените на различните модели, които сте харесали.

Сравнението между няколко модела е много важно, защото така можете да изберете най-важните функции за целите си и да видите как се представят различните модели в това отношение. Това е единственият вариант да намерите оптималния баланс между цена и полезни за вас функции.

В случай, че не можете да направите онлайн проучване, то можете да отидете до магазина на търговеца. Служителите на тези места са квалифицирани, за да ви дадат определени насоки, за да направите своя избор. Осцилоскопите са уреди, които могат да намерят наистина много предназначения. Те изискват определени познания, за да се използват. Те могат да послужат както на инженери, така и на учени в областта на физиката. Закупуването на този уред може да улесни някои измервания за уредите в дома ви.

HTML код на статия

Автор: dobringeorgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар