Климатик, отопление, както и програмируеми термостати

Програмируемите термостати могат да допринесат много за подобряване на ефективността на климатиците и отоплителните системи. Тези устройства помагат за по-фината употреба на отоплителните уреди. Те дават много възможности на потребителите да бъдат изключително гъвкави по отношение на регулирането на температурата в различните периоди в дома. Програмируемите termostati спестяват електрическа енергия, като изключват климатиците и отоплителната система в моментите, в които дома не е обитаем.

 

Инструкции за правилна употреба

Правилното използване на термостати е един от най-лесните начини, чрез които може да се пести енергия. Устройствата се оказват полезни както за семейния бюджет, така и за околната среда. Собствениците на домове, които са снабдени с подобни устройства, успяват да спестят около 200 лева за една година. Потребителите могат да се радват на много спестявания, ако успят да направят необходимите настройки на термостатите. Програмируемите устройства са в състояние да се справят с две много важни задачи. На първо място, потребителите могат да сверят идеалната температура на помещението  с настоящата. Малкото устройство дава възможност разликата да бъде коригирана. Този вид термостати могат да включват и изключват отоплителната и климатичната система, за да поддържат температура, близка до идеалната.

 

Повече спестявания

Сумата, която потребителите могат да спестят, зависи от дължината на периодите, през които климатичната система или отоплението няма да работят. Освен това, трябва да се обърне внимание на стойността на температурата. С настройването на най-ниска и най-висока температура за различните часове на деня можете да си осигурите необходимия комфорт. В зимните сутрешни часове температурата може да е значително по-висока. В работните часове може да се намали значително и след това да се настрои за ново покачване. Термостатите ще ви дадат комфорта, за който винаги сте мечтали. Потребителите ще трябва да настроят устройствата само веднъж. Освен за различните периоди през деня, промени в паметта на термостатите могат да се въвеждат на седмична база. Това означава, че потребителите могат на настроят климатичната или отоплителната система на специални градуси за почивните дни.

 

Контролът

Според някои изчисления, в зимните месеци термостатите са в състояние да отрежат около 17% от сметките за ток. В началото потребителите могат да имат известен проблем с намирането на идеалните настройки. С времето обаче те добиват необходимия опит и успяват да се справят с непредвидими преди това ситуации. Това означава, че след намирането на идеалната седмична настройка за термостатите, започват да се пестят по-големи суми от електрическа енергия. Оптимизацията на режима е изключително важна. Повечето потребители предпочитат да настройват отоплителната система на по-ниски нива през зимата. Голяма част от тях избират температура от 17-18 градуса. Това е много добър вариант за допълнително спестяване на енергия.

 

Институциите

Според някои изследвания на различни агенции, които се занимават с енергийна ефективност, домовете, които инсталират термостати, могат да спестят до 35% от отоплителни сметки. Намалението на разходите за климатична система е около ¼ от сегашната потребителска сметка, или с 25%, по-малко. Малко известен факт е, че ако увеличите градусите, на които сте настроили отоплителната система само с два (от 22 на 24), потреблението на енергия ще падне с внушителните 3-5%.

 

Ключът към ефективното спестяване е да се намери ключовият баланс между помещенията и нуждата им от охлаждане и отопление.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар