Мускулната треска – знак за добра тренировка?

За много хора, професионални културисти и ентусиасти, мускулната треска е знака за добра тренировка. “Мускулната треска е сладка болка и знак за прогрес!” Смята се, че ако мускулите ви не са изморени и схванати до 24-48 часа след тренировката, то най-вероятно не се се натоварили достатъчно, че да предизвикате мускулна хипертрофия (нарастване на мускулите).

Дали това обаче наистина е така?

С години фитнес експерти са мислили мускулната треска за явление предизвикано от натрупването на млечна киселина след тежка физическа активност. Тя се натрупва когато тренирате или вдигате тежко, тогава мускулите ви имат голяма нужда от кислород които всъщност кръвта ви не може да им предостави. В тялото започват процеси поради липсата на кислород, чийто продукт е млечната киселина, която кара мускулите ни да “парят”. На пръв поглед всичко изглежда достоверно, но всъщност се оказва, че млечната киселина се разсейва доста  бързо, докато мускулната треска трае между 8-48 или дори повече часа.

Скорошни изследвания сочат, че всъщност мускулната треска е предизвикана от микро разкъсвания на мускулните тъкани. Което всъщност е причината за болка, схванатост и други дискомфорти/ които чувстват трениращите след тренировките. Доста хора се опитват да премахнат мускулната треска, чрез стречинг, но всъщност микро разкъсванията са причинителите и, то тогава стречингът няма да помогне. Стречингът преди и след тренировка обаче е много добра идея, за подобряване на състоянието на мускулите и увеличаването на потока от хранителни вещества към тях. Това ще допринеса за по-бързото им възстановяване.

Е в крайна сметка необходима ли е мускулната треска за мускулен растеж?

Мускулната треска е необходима, в дадена степен! Както вече споменахме, мускулите получават микро разкъсвания, които впоследствие се хипервъзстановяват и така мускулите ни растат. Ако тренирате и на следващия ден нямате дори помен от натоварването (мускулна треска дори в малка степен) то вероятно няма да получите желаните резултати за покачване на мускулна маса!
От друга страна, не е добра идея да тренирате докато имате мускулна треска, или поне не тежка тренировка. Поради разкъсванията, които все още не са се възстановили, вие ще пренатоварите мускулите си и така ще им попречите да се възстановят, което ще обърне прогреса в регрес!

Как да процедираме?
Увеличете интензивността на тренировките си. Добавете повече упражнения или повторения към тренировката си (без да прекалявате) или най-добре се съветвайте с фитнес инструктор за конкретно изработване на тренировъчна програма за вашите цели!
Оставете мускулите си да починат достатъчно, за да може да ги тренирате отново и да виждате прогрес!
Почивайте добре, пийте вода и се хранете често и здравословно!

Ако искате да научите повече за фитнеса и здравословния начин на живот посетете ни!

HTML код на статия

Автор: za-fitnes


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 5.8 от 6 звезди. (от 5 гласа)
Мускулната треска - знак за добра тренировка?, 5.8 out of 6 based on 5 ratings

Напиши коментар