Видео наблюдение в закрити помещения

Различни цели, различни системи

Видео наблюдението ни позволява да охраняваме своя дом, близките си хора и своята собственост, но също така ни дава възможност да следим качеството на работа на наетите от нас работници, да установим и докажем престъпление или само да създадем илюзията за охрана, с цел да предотвратим такова.

В зависимост от целта, която преследваме можем да ползваме различни системи и камери и съответно да заплатим различни цени.

Най-често системи и камери за наблюдаване на закрито се ползват в обществени помещения, като:

  • магазини,
  • казина,
  • банки,
  • административни сгради,
  • гари,
  • летища и др.

Този тип охрана изисква предимно качествена, прецизна техника, осигуряваща добра резолюция на картината.

Защо ни е нужна видео картина от едно помещение?

Когато се наблюдава един търговски обект, обикновено това се прави, за да се предотврати престъпление. Знаейки, че камерата го вижда и неговата простъпка може да бъде доказана със запис, крадецът се отказва от своето намерение, а собственикът е избегнал и предотвратил загуба.

При живото наблюдение на административни сгради се търси най-вече сигурност за работещите в тях и за техните посетители. Многото случаи на терористични атентати в различни европейски градове доведоха до повишаване на мерките за сигурност, в това число и до по-голяма степен на визуален контрол.

Поставяйки наблюдателна техника в дома си обикновено целим да установим нарушение и в този случай се ползват предимно системи за скрито наблюдение през интернет, тъй като така получаваме образ (и звук) в реално време, които наблюдаваме на компютъра или телефона си.

Качество на картината

Отново от целите на охраната зависи качеството на образа, който ще виждаме. Ако целта на поставената охранителна камера е да се предотврати кражба в един малък търговски обект, то могат да се ползват и по-евтини системи, чиято функция да бъде единствено сплашване.

За да се постигне илюзия за наблюдаване могат да се ползват дори бутафорни камери, създаващи впечатление у клиентите и персонала на работното му място, че някой ги вижда и следи онлайн или на монитор всяко тяхно нарушение. Тук не се търси качество на картината и се ползва най-евтината техника.

Там, където се търси високо качество на картината се влагат повече средства, а излъчваният образ се наблюдава в реално време и при нужда се реагира моментално от органите на реда или живата охрана на обекта.

При охрана на закрити пространства техниката се подбира с оглед да се постигнат максимално поставените цели. Ако искате да виждате – избирате качествена и по-скъпа техника, а ако само искате да внушите, че виждате можете да вложите минимума, с който да осъществите своите намерения.

 

HTML код на статия

Автор: Zoran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар