Моторни Защити за Големи Мотори

Големите мотори, особено индукционните двигатели, се нуждаят от моторни защити срещу:

  • Грешка при лагера на мотора
  • Прегряване на мотора
  • Грешка при намотката на мотора
  • Обратна ротация на мотора

Моторни Защити при Грешка с Лагера

Сачмените и ролковите лагери се използват за двигатели до 500 к.с., а след този размер се използват плъзгащи лагери. Грешката при ролковите и сачмените лагери обикновено водят много бързо до блокаж на двигателя. Поради внезапното механично заглушаване в лагера на двигателя, входният ток на мотора става много висок. Експлоатационната електрическа защита, прикрепена към входа на двигателя, не може да работи задоволително. Това е така, защото тази система за моторни защити трябва да бъде настроена да надхвърля максималния пусков ток на мотора. Трудността може да бъде повече идват чрез предоставяне на топлинна претоварване реле. Трудността може да се преодолее с помощта на термично реле при претоварване.

Пусковият ток на мотора е много висок, но съществува само по време на стартирането, затова няма да има ефект на прегряване. При механичното заглушаване електрическия ток се задържа за по-дълго време, затова се получава прегряване. В тези случаи релетата за топлинно претоварване идват на помощ като моторни защити. Защита от блокаж може да бъде осигурена и от релета, които се настройват да работят само след като е минало определено време и електрическото претоварване продължава да съществува.

Моторни Защити при Прегряване на Мотора

Основната причина за прегряването на мотор се дължи на механично претоварване на намотката му, намалено захранващо напрежение, небалансирано захранващо напрежение и единични фази. Прегряването може да доведе до скъсяване продължителността на живота на изолацията на мотора, което трябва да се избегне чрез осигуряване на подходяща схема за моторни защити. За да се избегне прегряване, двигателят трябва да бъдат изолиран за 40 до 50 минути, дори в случаи на малки претоварвания от порядъка на 10%. Защитното реле трябва да вземе предвид пагубните загряващи ефекти на моторния ротор, поради отрицателната последователност на електричеството в стартера, произтичащи от дисбаланси в захранващото напрежение. Двигателят трябва да бъде защитен от незабавно реагиращи защитно реле срещу единичните фази като при загуба на една фаза, когато работи при пълно натоварване или се опитва да стартира само с две действащи фази.

Моторни Защити при Грешка с Намотката

Релето за моторни защити трябва да има незабавно задействащи се елементи, които да открият грешката при намотката, като фаза към фаза и фаза към неизправно заземяване. За предпочитане е елемента за проверяване на фаза към фаза да се захранва от положителна фазова последователност на компонентите на моторното електричество и друг мигновен елемент, свързан в остатъчната веригата на токовите трансформатори, използвани за защита от неизправности в заземяването.

Моторни Защити при Обратна Ротация на Мотора

Особено важно е, особено когато имаме конвейерна лента, обратното въртене на двигателя да се избягва на всяка цена. Обратното въртенето по време на стартирането може да бъде причинено в резултат на невнимателно обръщане на захранващите фази. Моторно реле с пълна защита с незабавно реагиращ елемент с отрицателна последователност ще отговарят на това изискване. Ако нямате възможност да се снабдите с такова реле, вместо това може да се използва реле от типа ват-метър.

Снабдете се с моторни защити, за да предпазите двигателите. В днешно време няма нужда дори да излизате от дома или офиса си, за да направите това. Седнете удобно и прегледайте онлайн магазините за електроника като vikiwat.com и поръчайте необходимите релета лесно и бързо.

HTML код на статия

Автор: hrisi.d


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар