Домашно видеонаблюдение – кога и защо ни е необходимо?

Предвид нарастващата престъпност в цялата страна, много хора се ориентираха към допълнителна защита и охрана на частните си имоти, посредством домашно видеонаблюдение. Отдавна ключалки, катинари и дори блиндирани врати не са достатъчна спънка пред крадците. От друга страна камерите осигурят сигурност на по-високо ниво.

Защо да поставя камери?

Когато имате имот извън населеното място, в което по принцип пребивавате, е добра идея да поставите система за домашно видеонаблюдение. Крадците винаги са наясно кой частен дом се посещаван редовно и кой не. Веднъж набелязана собствеността ви, в много кратки срокове може да се определи кога е най-подходящият момент за набези.

Друга удачна възможност е да защитите и собственото си жилище. Лятото е отпускарски сезон и точно в този период зачестяват и кражбите по домовете. Как ще се почувствате, ако след една хубаво почивка се завърнете у дома, където нищо не е на мястото си и липсва повечето ви техника и ценности.

Освен с цел охрана, вие може да искате да наблюдавате какво се случва в дома ви, когато ви няма – какво правят децата ви във ваше отсъствие, кога се прибира жена ви/мъжът ви, чистачката върши ли си работата и прочие.

Как да разположим камерите за видеонаблюдение?

В общия случай те се разполагат около входовете на имота и в коридорите на жилището. Точният брой на камерите в домашната система за видеонаблюдение зависи от големината на имота. Какъв ще бъде и видът им също се определя от спецификите на помещението в комбинация с вашите изисквания и възможности.

Вземете под внимание фокусното разстояние, разделителната способност и възможността за нощен режим, ако ви е необходим такъв. Вие ще имате огромен избор от видове камери – аналогови, IP, вариофокални, куполни и други.

За да се ориентирате добре към кои камери да се насочите ще ви разясним най-общо какво означава разделителна способност, фокусно разстояние и нощен режим.

Разделителната способност е най-важна за вас. Тя ще определи в каква степен картината, която се заснема, ще се вижда с най-малки детайли. Това е важно при системата за домашно видеонаблюдение, защото вие все пак ще искате да запишете ясен образ на евентуален извършител на престъпление.

Фокусното разстояние определя обхвата на „виждане“ на камерата. Когато то е по-голямо, това означава, че заснетата площ е малка, но с по-чиста и детайлна картина. Когато фокусното разстояние е малко, то наблюдаваната площ е по-голяма и съответно с по-малко детайли.

Нощният режим се определя от инфрачервените светодиоди вградени в самата камера. Когато техният брой е по-голям, тогава камерата ще може да заснема обекта с по-голямо качество и на по-голямо разстояние.

Какво представлява домашната система за видеонаблюдение?

При закупувате система за наблюдение имате възможност да изберете между готова конфигурация или сами да си я създадете.

Системата трябва да включва:

–              Камери

–              Рекордер/записващо устройство/

–              Кабели и конектори

–              Захранване

–              Хард Диск – той обикновено не се включва към готовите конфигурации.

Към кой вариант ще се насочите вие си преценявате. И двата имат плюсове и минуси. Най-добре би било да се консултирате с професионалисти в областта. Така ще избегнете всякакви грешки, който да ви костват допълнителна инвестиция.

HTML код на статия

Автор: IdeaMax


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар