Поверително от часовници Casio

Това не са луксозни механични часовници или пък колекционерски часовници в лимитирани серии за богатите хора с възможности. Това е световноизвестната марка японски ръчни часовници от среден клас – Casio. Може би една от най-известните им колекции, особено в последните години, е водоустойчивата и удароустойчива серия с пластмасви корпуси – G-Shock. Дори и примиримите фенове на швейцарската фина механика се впечатляват от технологичната мощ на марката Casio. Японският бранд никога не е правил и може би няма и да прави традиционни механични ръчни часовници, те са силни в друга, малко по-различна област в света на  часовникарството.
Историята на марката Casio започва през далечната 1946 година. Днес Касио е един от най-големите японски електронни гиганти със седалище в столицата Токио и фабрики в цялата държава Япония. Компанията е много добре развита в разработките, дизайнът и производството на професионални калкулатори, различни видове компютри, музикални електронни синтезатори, професионални и аматьорски видеокамери, а от 1974 година и в производството на ръчни и стенни часовници с името Casio. Брандът Casio като цяло се гордее със своите електронни иновации и постижения, успешно разработени и реализирани в различни сфери от ежедневието.
Най-първата гама от часовници Casio е цифровата колекция Casiotron. Това са ръчни електронни часовници, показващи часове, минути и секунди, заедно с дата и ден от седмицата (вечен автоматичен календар), всичко събрано на малък LCD дисплей. Това е първият електронен ръчен часовник в света с автоматичен вечен календар, който показва дори и високосните години.
След този модел на Casio се появява и първият в света електронен часовник в комбинация с калкулатор на него.
Следва и най-известната гама ръчни удароустойчиви и високоустойчиви часовници Casio G-Shock. Те постигат за кратко време изключителна световна популярност, носени от различни кино и музикални звезди като Kayne West. Гамата е огромна – различни цветови комбинации за един модел, различни по големина корпуси, дори и няколко лимитирани серии, предназначени за колекционерите.
Първият часовник от серията Casio G-Shock дебютира през 1983 година, като носи референтния номер DW-500C. По това време на мода са тънките и малки по размер аналогови и компактни часовници, но от Casio решават да разчупят малко усещането за мода и смело пускат на пазара часовници със спортен дизайн, удароустойчива конструкция, големи пластмасови корпуси и висока водозащита, които са наречени G-Shock. Часовниците са на доста достъпна за хората цена и веднага стават хит както сред младите хора, така и сред по-възрастните.
Днес часовниците Casio са с глобално производство. Може би няма държава в света, която да не дистрибутира и предлага марката. В момента гамата от ръчни часовници на Casio наброява над две хиляди модела.

HTML код на статия

Автор: Chasovnici


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар