Лечение с Аюрведа – поемане от силата на Вселената

Универсалното познание

Аюрведа, която се е зародила в Индия, е удивителна наука. Тя е събрала през хилядолетията съвършено познание в различни области. Като медицина в систематизиран и завършен вид, в който непроменено се прилага и днес, е на повече от 5000 години. За лечение с Аюрведа се използва не само универсалното и задълбочено познаване на човешкото тяло с неговите органи, системи, процеси и функции.

Освен анатомия, древното лечение с Аюрведа включва задълбочени познания в редица науки – ботаника, астрономия, астрология, климатология и т.н. Това е така, защото класическото лечение с Аюрведа е природосъобразно и цялостно.

То следва взаимовръзките и цикличността в природата, която от своя страна е проекция на Хармонията в Космоса. За лечебните средства например – натурални билки, отвари, масла, е важно в какъв период ще се приготвят, от какъв район с дадени климатични особености да са подбрани растенията и т.н.

При прилагането на лечение с Аюрведа се използват и знания за скъпоценните камъни /днес науката Геммологията/. Камъните могат да се използват вътрешно за лечение на конкретни здравословни проблеми – спиране на кръвотечения, стомашни проблеми, чревни, проблеми с жлъчката и др. В този случай те трябва да са обработени от аюрведа доктори специалисти, наричани кавираджи, за да са безопасни и максимално полезни за организма.

Външното им използване е основно заради свойствата им да отдават и приемат енергия. Така според случая те могат да се прилагат за активиране на даден енергиен център в тялото, за неутрализиране на вредно или да усилват полезно планетарно влияние и т.н.

Друг пример за универсалното познание на Аюрведа, който днес изненадва мнозина е, че древните последователи на тази наука още преди Новата ера за лечение с Аюрведа са използвали и обработка на металите. Някои метали, пречистени по специален метод, се прилагат в точно дозирани количества като съставка на определени мехлеми, с което се усилва действието на останалите съставки.

Живот по законите на природата

За да разбере напълно Аюрведа, човек трябва да навлезе във философията на тази наука, както и в йога, защото се практикуват упражнения и медитация. Има обаче основни неща за всекидневието, които са с лесноразбираема логика, защото просто следват процесите на организма и природата. По тях може да се състави цялостен дневен режим, но особено важно е храненето – и като храни, и като начин на хранене.

За Аюрведа точно неправилното хранене е в основата на заболяванията и при лечение с Аюрведа на всеки пациент се назначава персонален хранителен режим. Той е съобразен с Дошата на пациента, която се определя от уникалното съотношение на три вида енергии в тялото, видът на заболяването, в каква фаза е то, възрастта и т.н.

Проблемът с неправилното хранене е, че от неразградена и неусвоена навреме храна в тялото се натрупват токсини. Затова и при лечение с Аюрведа се прилага природосъобразно прочистване на организма.

Всеки продукт се разгражда и усвоява от организма по различен начин. Освен това през различните часове на деня организмът, включително и храносмилането, са с различна активност и възможности. Така при ненавременна консумация на определени храни или неправилно съчетание на продукти на едно ядене, храносмилането се затруднява. Разграждането и усвояването стават непълноценни, с хранителни остатъци, от които се получават отровите – свободни радикали, пестициди, тежки метали. Тогава идват болетите и се прибягва към лечение с Аюрведа.

Храносмилането сутрин е слабо и затова трябва да се закусва с продукти, които да се усвоят лесно. Това може да са плодове или мляко, сирене и др. млечни продукти между 6 и 8 часа. Към 10-11 часа е добре да се изяде ябълка, банан. По принцип плодовете трябва да се ядат самостоятелно, между основните хранения.

Най-основното хранене е по обяд. Оптималният час е между 12 до 13 часа, като непременно трябва да се включат зърнени храни. Следобед е добре да има междинна плодова закуска.

Вечерята трябва да е преди 19 часа с леки храни, например задушени зеленчуци.

HTML код на статия

Автор: georgi_georgiev


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар