Вълшебна почивка на море в Созопол

Морето, така синьо и искрящо сутрин, по време на изгряващото слънце, станало вдъхновение на редица поети, актьори и писатели, често е лятната ни дестинация за почивка от града, работата и сивото ежедневие. Морските хора говорят, че като допреш рапан до ухото си чуваш шумът на морето. Шега или истина, това е част от екзотичната му същност, която го прави атрактивно всяко лято.

Плажът е освен за отдих, също и място за социализация и нови запознанства, особено на необвързаните мъже и жени. Освен това е и арена на модата, където  всяка себеуважаваща се жена носи бански по последен писък на известен италиански дизайнер. Слънцето, усмивките и разголените тела допринасят за лятното и приповдигнато настроение и желание за „лудории”, породени в младите хора.

Древният и античен Созопол,  превърнал се в основен рибарски център след Освобождението, крие зад себе си дълбока история отпреди 7 в. пр.н.е., съхранен в гръцките, римски и византийски летописи. Град, кръстен на гръцкият Аполон – богът на изкуствата и повелителят на художници, артисти, актьори, специалисти по изящни изкуства, певци и музиканти, където е и построена негова статия от римските владетели след 1 в. пр.н.е.

През 13 в. пр.Х. аргонавтите, предвождани от Язон, Орфей и Херакъл, спират на територията на бъдещата Аполония и основават града. Колонизаторската страст на жителите ги води към откриване на нови земи и територии. Така и са построени Термополис, Аетос, Анхиало, Пиргос. Перикъл създава морски съюз, в който участват градовете – държави по крайбрежите, включително Аполония.

Марк Лукул римският император, с войските си превзема Аполония през 1 в. пр. Х. Градът е разрушен след което бързо го възстановяват, като построяват нови храмове и поръчват 13 метровата статия на Аполон – давана за пример на изкуството в римските провинции и заведена по – късно в Рим. Господството осигурява три века спокойствие, след което нахлуват варварски племена. Чак към 5 в. градът влиза във византийските граници.

Българският хан Крум превзема града и често византийски войски го взимат обратно. През средновековието Аполония запазва статут на областен град. През 15 в. градът е силно разрушен при нападение на генуезката флота. По – късно, рицарите на Амадеус Савойски превземат и продават града, който пада под турска власт през 1453 г. След това се строят стандартните български дървени къщи, образци от които могат да се видят и днес в Старият Созопол.

По време на разходката из старият Созопол по тесните павирани улички може да усетите вековните традиции и дух на града, чрез многобройните стари дървени къщи, останали преди Освобождението. В ресторантите в старата част може да си поръчате местни рибни специалитети и морски деликатеси, придавайки на вашата почивка в Созопол културата на града.

Настаняването може да извършите в един от многобройните хотели в Созопол или квартири, разположени по целият град. А защо не и да бъде на първа линия до брега на морето?

HTML код на статия

Автор: man0l


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар