Какво причинява хранителен дисбаланс при децата?

Какво причинява хранителен дисбаланс при децата?

Хората се нуждаят от храна и вода, за да живеят. Особено детското храненето трябва да включва здравословна храна и достатъчно от нея, за да могат те да растат и се развиват правилно. В против случаи, това може да доведе до различни болести и хранителен дисбаланс. Това прави подбирането на храните в детската кухня изключително важно.

Не съществува една единствена причина за получаване на хранително разстройство. Повечето деца, които развиват анорексия, го правят на възраст между 11 и 14 години (въпреки че може да започне най-рано на 7 години) и има много причини защо това се случва тогава. Някои деца просто не се чувстват добре за себе си вътрешно и това ги кара да се опитват да се променят отвън. Те може да са депресирани или стресирани за нещата и да се чувстват така, сякаш те нямат контрол над живота си. Те виждат, че това с което се хранят (или не се хранят), е нещо, което те могат да контролират сами.

Понякога децата, участващи в някои спортове може да чувстват, че трябва да променят своето тяло или да отслабнат, за да се състезават. Момичетата, които се включат в конкурентна гимнастика, мажоретна дейност или конкурси за красота, е по-вероятно да развият хранителни разстройства. Всички тези момичета познават телата си и се следят внимателно. Ето защо те могат да развият хранителен дисбаланс, ако се опитват да направят телата си “по-съвършени.

Когато момчетата развиват хранителни разстройства, това е обикновено, защото те са силно въвлечени в спорт, който набляга на теглото – като борба. Борците се конкурират на базата на класове по тегло. Например – има клас за 75-килограмови момчета и друг за 80-килограмови момчета. Борците често чувстват натиск да останат в класа в койото са.

Хранителните разстройства също могат да се „придвижват” в семействата. Това означава, че ако някой в семейството Ви има хранителен дисбаланс и другите може да бъдат изложени на риск за развитие на такъв. По-вероятно е децата да развият хранително разстройство, ако един родител е много загрижен или се оплаква много за собствения си външен вид или тяло.

Неправилното приемане на храна може да направи децата Ви болни. Не приемането на  достатъчно храна или консумирането на такава и след това изхвърлянето и може да предизвика проблеми с растенето и развитието по здравословен начин. Ако това продължава за дълго време, децата могат да получат сериозни заболявания и трябва да отидат в болница, за да се хранят по изкуствен начин.

Някои хора казват, че децата получават хранителни разстройства, защото във филмите и телевизията хората са супер слаби. Виждайки телата на тези хора, децата може да почувстват, че и те искат да изглежда по този начин, защото звездите изглеждат богати и щастливи през цялото време. Ето защо просто обяснете на детето си, че ако то е достатъчно амбицирано и умно, ще постигне същото, без значение как изглежда.

Този калкулатор ще ви помогне да определите оптималния хранителен режим за дете с нормално тегло. http://calculator.danonino.bg/

 

 

 

HTML код на статия

Автор: Mandiran


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар