Бебешки колики.

Бебешките колики са много стресиращо състояние както за бебето така и за родителите. Обикновено новородените бебета плачат, когато са гладни, уморени или изпитват дискомфорт от прекалена топлина, студ или мокри пелени. В някои от случаите обаче бебето плаче без видима причина. Често тази нервност е свързана с коремни болки, които бебетата изразяват със силен плач.  В действителност едно на пет  бебета имат такъв проблем през първите три седмици след раждането.

Често срещаните симптоми на колики са: подуване на корема, свиване на крачетата към корема, извиване на гърба и стискане на юмруци. Всеки плач може да продължи от няколко минути до няколко часа. Може да се случи по всяко време на деня, но най-често в следобедните или вечерните часове.

Защо бебетата са предразположени към колики?

Няма конкретна причина, която да обясни това състояние. Това може да се случи на всяко бебе, независимо от неговия пол и начин на хранене. Ето някои от вероятните причини за колики:

–          Чувствителни черва. Стомашно чревния тракт на бебетата не е напълно развит. Мускулите в стените на червата не могат да предвижват лесно храната, което е причина за появата на газове. Те предизвикват болки в коремчето на бебето.

–          Чувствителна централна нервна система.  Когато бебето е в утробата на майката, то не е изложено на светлина и звук. След раждането то е заобиколено от много звуци и светлина, което води до умора. Ето защо в късните следобедни часове бебето плаче за да се освободи от напрежението натрупано през деня. Това се случва по-често при недоносените бебета.

–          Проблеми с кърменето. При преяждане червата на бебето не могат да усвоят излишното мляко и се появяват газове и воднисти изпражнения.

–          Повръщане. Тъй като клапата, която се намира между хранопровода и стомаха е все още доста слаба, тя се отваря лесно и храната се връща отново към хранопровода. Стомашната киселина дразни лигавицата на хранопровода и причинява дискомфорт на бебето и то започва да плаче.

–          Чувствителност към храна. Има определени храни, които ако се консумират от кърмачката, водят до проблеми с храносмилането при бебето. Ето защо е необходимо да се избягват храни като: млечни продукти, преработени храни, зеле, карфиол, броколи, кафе, алкохол и др.

Как да се справим с бебешките колики?

При пристъп на колики, понякога е достатъчно само да изведете бебето на разходка на открито за да се освободи от напрежението. Но ако не можете да се справите и бебето продължава да плаче, трябва да потърсите консултация с педиатър. Без съмнение борбата с коликите при новородените е предизвикателна задача за всеки родител, но най-хубавото е, че тя ще премине от самосебе си след няколко месеца.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар