Доверете се на акупунктурата – алтернативата от Изтока

Случвало ли ви се е лекар да не успее да ви постави точна диагноза? Да не успее да открие причината за някоя болежка, а да се опита да подтисне симптома? Въпросите стават твърде много, когато тялото ни подсказва, че нещо не е наред, но отговорите, които откриваме в конвенционалната медицина обикновено не са удовлетворяващи. Затова в поредица от материали ще ви представим алтернативни методи за ПРОФИЛАКТИКА на здравето. Важно е да обърнете внимание на тази думичка, защото българинът най-често се сеща за здравето си, когато ножът е опрял в кокала.

Акупунктурата, която е част от Китайската традиционна медицина, е един от методите, който може да ви помогне да хармонизирате енергията в тялото си. Какво представлява този метод ни разказа Атанас Митов, който е завършил Китайската традиционна медицина в Пекин със специализация „Акупунктура и масаж”, практикувал е няколко години в Швеция, а след това и в България.

Според китайската медицина в човешкото тяло има енергийни канали, т.нар. меридиани, в които енергията е по-наситена, обяснява Атанас Митов. Китайците са открили, че въздействайки на определени точки по тези канали, циркулацията на енергията може да се възстанови. „Всъщност здравото тяло е тяло, в което циркулацията на енергията е нормална, няма стопове или недостици. Това е и целта на акупунктурата – да се възстанови правилният поток на енергията в тялото”, допълва той.

Как се поставя диагнозата?

Ако отидете при специалист по Китайска медицина, подгответе се за един пространен разговор – ще последват десетки въпроси за общото състояние на тялото. Все пак основните методи за диагностика са пулсовата и езиковата диагностика, които могат да дадат информация за общото състояние на отделните органи.

„Всичко се наблюдава в един пациент – от начина на говорене до малките жестове. Всичко може да даде информация. Не е маловажен и разказът, който се иска от пациента”, обяснява Атанас Митов, а ние допълваме, че най-добре е да не криете нищо дори от емоциите и чувствата си, защото те също са индикатор за проблем в някой от органите в тялото.

Не си представяйте гръб, обсипан с игли

Иглите, които се поставят при акупунуктура, в никакъв случай не са болезнени. В началото се усеща леко боцване, а след това, когато човек лежи или е седнал с иглите, не би трябвало да ги чувства. Напротив, идеята е пациентът да се отпусне, за да има ефект от стимулирането на конкретните точки.

“Хората често си представят, че ще им слагат много игли. Аз не съм привърженик на тази школа. Моите учители са предпочитали да намерят правилната комбинация от 2-3 точки, отколкото да се слагат игли на 20 точки и да се надяваш, че една от тях ще повлияе на тялото”, обяснява Митов. Най-често се слагат игли по ръцете от лактите надолу и по краката от коляното надолу.

В Китайската медицина лекарят преценява откъде да започне лечението. “Ако симптомът е много силен и може да заплашва по някакъв начин по-голяма част от здравето, първо се атакува той и съответният орган. След това се атакува проблемът”, обяснява Атанас Митов. Винаги обаче се търси основната причина за възникване на здравословния проблем.

Какво можем да лекуваме с акупунуктура

С акупунктура могат да се лекуват главоболие, болки в кръста, във врата, безсъние, женски проблеми. Атанас Митов обяснява, че напоследък го търсят пациенти с болки в кръста, но не са и малко случаите на хора, които не могат да се справят с ежедневния стрес. “Напоследък зачестяват психо-соматичните проблеми, стресът. Хората са се преработили, влияят им и други фактори и те просто не могат да се отпуснат”, допълва той.

Както споменахме в началото на материала, българинът много обича да оставя нещата за последния момент, особено ако са свързани със здравето му. “При мен са идвали хора с тежки диагнози и това доста често може да е проблем, защото очакват чудеса. Тогава пациентът не иска да чуе какво му се казва – че се работи за евентуално подобряване на състоянието, а не за излекуване”, обяснява Атанас Митов. Имал е и случаи на пациенти, които след десетото слагане на игли не са усетили промяна и се отказват от акупунктурата. Според него обаче при тежки заболявания се изискват поне няколко курса на лечение, всеки от по 20 пъти поставяне на игли.

Колко продължава един курс на лечение и можем ли да си навредим?

Един курс на лечение с акупунктура може да има различна продължителност – от пет пъти до няколко серии по 20 пъти в зависимост от проблема и въздействието на иглите върху пациента. Според Атанас Митов точният брой не може да се фиксира от самото начало. “Често се случва броят да се промени в зависимост от резултата”, допълва той.

От иглите много трудно може да се навреди. “Или човек трябва нарочно да го иска, или да е пълен идиот, съжалявам да го кажа. Има си правила, които се спазват. Да, случва се понякога организмът да реагира специално, но от това не се получава нищо необратимо”, подчертава специалистът по Китайска медицина.

3 в 1 – игли, масаж, билколечение

Възстановяването на един организъм е много комплексно. Не може да се разчита, че само ще се сложат игли и всичко ще се оправи. “Много често хората разчитат, че слагайки игли, ще им се оправи и личният живот, и бизнесът, но нещата не стоят точно така”, обяснява специалистът по Китайска медицина.

В Китай се препоръчва едновременно билколечението, акупунктурата и масажът. “В Китай това е нещо естествено и никой не го подлага на съмнение. Те знаят, че тази комбинация действа най-добре. Те могат да си позволят масаж, билки и акупунктура във всяка болница, тъй като това е вързано със Здравната каса”, разказва Митов. Масажът отново е свързан с енергийните меридиани, но не може да се каже със сигурност дали той или акупунктурата могат да бъдат по-въздействащи върху здравето. “Срещал съм добри масажисти, които десетилетия наред са практикували това и от малки се занимават с енергийни практики. Те успяват да повлияят по-силно на точките, отколкото аз с иглите”, обяснява Митов.

Правило в храненето – от всичко по малко

Истината е, че най-често се храним по навик. “Аз се опитвам да убедя хората да се наблюдават. Те твърдят, че някоя храна им харесва, само защото така им е обяснено като малки. Трябва да се събира повече информация за въздействието на дадена храна върху тялото”, подчертава Митов.

“От всичко по малко” е правило, с което почти всеки е спекулирал. За китайците това означава, че трябва да си набавят по малко храна от петте елемента. Петте елемента са – дърво, което отговаря за черния дроб и жлъчката, огън, който отговаря за сърцето, земята отговаря за стомаха и далака, металът отговаря за белите дробове и дебелото черво, а водата е свързана с бъбреците и пикочния мехур. Цветовете на храната също могат да бъдат ориентир на кой елемент от китайската медицина отговарят. За черен дроб и жлъчка е добре да консумирате зелени храни, за сърцето червени, за стомаха и далака – жълти, за белите дробове и дебелото черво – бели, за бъбреци и пикочен мехур – черни. Петте вкуса в китайската медицина са кисел, солен, сладък, горчив и лют.

“Един от вкусовете, които често се изключват, е горчивият, а това е вкусът, който отговаря за захранване на сърцето. Как после човек да си отвори сърцето и да бъде себе си, когато това не присъства в храната му и той по всякакъв начин го избягва, дори и в минимални количества”, коментира Атанас Митов. Той обръща внимание, че много хора се пристрастяват към сладкото, но ако се консумира много сладко или много от който и да е вкус, той вече влияе негативно върху организма.

Енергийните упражнения

Енергийни упражнения, като Цигун, Тайдзи цюан и йога могат да бъдат най-големият плюс при лечение с Китайска медицина, които в бъдеще да са гарант за пациента, че той ще се чувства добре, подчертава Атанас Митов. Според него най-добре е да има някакъв процес на осъзнаване от страна на пациента. “Наистина е много приятно да се работи, когато видя човекът срещу мен да прави нещо сам, да полага усилия. Ако той не положи усилия, аз няма как да ги положа вместо него”, допълва той.

Източник: sun-bg.com

HTML код на статия

Автор: megi


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар