Затлъстяване и неговото въздействие върху децата, тийнейджърите и възрастните

Терминът „затлъстяване“ се определя като натрупване на излишни мазнини в човешкото тяло. Това е опасно здравословно състояние, при което се забавя базалния метаболизъм. Затлъстяването причинява много проблеми като рак, остеоартрит, болести на сърцето, диабет тип 2, проблеми с черния дроб и затруднено дишане. То също води до социални и емоционални проблеми. Ако едно дете е с наднормено тегло, много често се счита, че когато порасне то ще отслабне, което е много далеч от истината. Обикновено в периода на бързият растеж, когато детето се превръща в юноша е възможно да се свалят килограмите, но веднага след това те отново се връщат. С напредването на възрастта, здравните проблеми свързани със затлъстяването се увеличават.

Наднорменото тегло се дължи най-вече на липсата на достатъчно движения и на неподходящите храни. При покачването на теглото метаболизмът на тялото допълнително се забавя, а движенията и тренировките намаляват заради затрудненото предвижване. Нарушеният енергиен баланс води до допълнително наддаване на тегло и съхранение на мазнини.

Фактори причиняващи затлъстяването

  • Прекалено голямо количество приемани калории
  • Генетични проблеми
  • Заседнал начин на живот
  • Инфекциозни агенти
  • Медицински проблеми
  • Социални детерминанти

Затлъстяване при жените – то причинява много проблеми, като менструална аномалия, безплодие, фистули, спонтанен аборт и гинекологични усложнения. По-пълните жени обикновено живеят по-малко от слабите. След менопаузата се повишава рискът от затлъстяване заради рязкото снишаване на нивата на естроген в тялото. Обикновено мазнините започват да се натрупват в областта на бедрата и ханша и това води до повече проблеми и здравни рискове.

Затлъстяването при мъжете – като цяло мъжете са много склонни към получаване на абдоминално затлъстяване (в областта на корема), което води до редица здравословни проблеми, като уголемяване или рак на простатата, рак на бъбреците, на ендометриума, на дебелото черво, на хранопровода и гърлото, а също остеоартрит, различни болести на сърцето, диабет, затруднено дишане (астма), болести на черния дроб, на жлъчния мехур, венозна тромбоза и артрит. Ако мъжете между 20-30 години са с наднормено тегло и индекс на телесната маса над 45, те рискуват да скъсят живота си с около 12 години.

Затлъстяване при децата и тийнейджърите – децата между 6 и 11 години са най-силно засягани от наднорменото тегло заради неадекватен прием на калории, който не съответства на движението им. Тийнейджърите обикновено се хранят със закуски, хамбургери, пържени картофи, пият много газирани напитки и поради тази причина се увеличава честотата на  затлъстяването и това  се превръща в сериозен проблем с размерите на епидемия при тях. Затова, ние като възрастни трябва да ги научим да се хранят правилно и най-вече да забравят за електронните игри и компютрите, а колкото е възможно повече да се занимават с различни видове спортове, които ще подобрят двигателните им навици и ще ги запазят от натрупването на излишни мазнини.

 

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар