Кои са различните типове акне?

Милиони хора по света страдат от появата на акне, но много от тях си мислят, че това е лесно отстраним проблем с огромният брой средства за защита и лечение които могат да се открият. Това една широко разпространена заблуда, тъй като не са един и два факторите за появата на акнето, а борбата с него се затруднява още повече заради различните типове кожа.

В повечето от случаите акнето се появява в пубертета, защото в този период в телата ни настъпват огромни хормонални промени. Друга причина за поява на акне е, че в нашата кожа има мастни жлези отделящи секрет, който овлажнява кожата ни и проблема идва когато тези жлези са стимулирани да произвеждат по-голямо количество. Въпреки, че има различни видове акне, най-добрият метод за предпазване от тях е редовното почистване на лицето от мъртвите клетки и от бактериите, които причиняват запушване на порите и възпаления.

Различните типове акне

Акне вулгарис (обикновено акне) – Това е най-често срещаното акне, но е и най-лесно лечимо. Пъпките при него са причинени от окисляването на меланина и белите им върхове са комбинация от свръх производство на себум и мъртви клетки. Когато порите на кожата са блокирани от мъртвите клетки, от бактерии и себум се получават червени подутини, които са известни като папули (те са форма на обикновеното акне). Друга форма на акне вулгарис са пустулите, които са пълни с гной. В някой от случаите могат да се образуват и възли, които представляват големи и болезнени пъпки.

Акне розацея – този тип е подобен на вулгарис, но има придружаващи обриви по бузите, носа, брадичката и челото. Известно е още като акне на възрастните и се проявява по-често при жените. При него не се появяват тъмни точки, а по-скоро кръвоносните съдове по лицето стават по-ясно видими. Ако не се лекува може да доведе до ринофима (образуване на излишна тъкан). Посещението при дерматолог е от съществено значение при лечението на този тип акне.

Фулминантно акне – то е рядък вид и се среща най-вече при мъжете. Може да доведе до изключително големи белези и при него се образуват много болезнени възли. Не е изключено да се придружава с висока температура и ставни болки. Тъй като този тип акне не реагира на антибиотици, лекарите предписват перорални стероиди за неговото лечение.

Конглобатно акне – това е най-страшната форма на акне от гледна точка на козметологията и може да предизвика тежки поражения на кожата и постоянни белези. Засяга предимно мъжете и се характеризира с взаимно свързани лезии, които могат да имат няколко черни точки. Може да се лекува с изотретиноин – лекарство, което забавя производството на кожни клетки, а също така има и противовъзпалителни свойства.

Пиодермия на лицето – появява се внезапно и засяга предимно жени на възраст между 20 и 40 години. При нея по засегната кожа се появяват болезнени гнойни пъпки, а също могат да се получат и тежки възпаления и възли по лицето. За лечението и може да се използва комбинация от лекарствата за предходните два вида.

Грам-негативен фоликулит – подобно на повечето видове акне и при него има червени гнойни пъпки. Засяга както мъжете, така и жените и може да бъде много болезнено. Образуват се кисти в резултат на бактериална инфекция и задължително трябва да се посети лекар. Подобно на другите тежки форми на акне, и този тип може да бъде третиран с изотретиноин.

След като вече знаете кои са основните типове акне трябва да осъзнаете, че превантивните мерки са задължителни за да се избегне появата на този проблем. Някой от стъпките за превенция, които можете да направите са измиване на лицето най-малко по 2 пъти на ден с мек антибактериален сапун или още по-добре със специална почистваща козметика и поне веднъж седмично ексфолиране на кожата за отстраняването на мъртвите клетки от нея.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар