Лечение на язва

Когато говорим за язва, ние обикновено имаме в предвид язва на стомаха. Тя представлява рана или както е по-правилно да се нарече лезия, която се появява при изтъняването на лигавицата предпазваща стомашните стени и атаката и от страна на киселините. Най-общите симптоми при язва са пареща болка, която може да се усеща от гръдната кост до пъпа и продължаваща от няколко минути до няколко часа и при изпразване на стомаха започва да се засилва. Понякога симптомите са леки, но в повечето случаи се получават ясни признаци за наличието на здравният проблем.

Лечение

Леченията при язва включват пълното премахване на причинно – следственият патоген на това състояние, който се нарича бактерия H. Pylori, а в същото време се контролира нивото на киселините в храносмилателната система. За целта може да се изисква използването на два или повече вида лекарствени средства.

Първата група лекарствени средства, които се използват за справяне с патогена са комбинация от антибиотици. Обикновено се предписват амоксицилин (Амоксил), кларитромицин (Биаксин) и метронидазол (Флагил). Количеството на бактериите в тялото са решаващият фактор за времето за приемане на тези медикаменти.

Следващият тип лекарства, които се използват при лечението на язва са известни като киселинни блокери. Те се използват за спиране производството на киселини от храносмилателната система. По този начин пациентът спира да чувства парещата болка. Блокери са лекарствени средства като ранитидин, фамотидин, циметидин и низатидин.

Антиацидите имат подобно на блокерите действие. Те обаче не блокират производството на киселини, а неутрализират действието им независимо от количеството им в стомаха.

Може би сте чували за инхибитори на протонната помпа. Функцията на тези лекарства е да изключи самият механизъм за производство на стомашните киселини. Най-често изписвани са Омепразол (Prilosec), ланзопразол (Prevacid), рабепразол (Aciphex) и езомепразол (Nexium). Тези лекарства се използват и при лечение на кървяща язва.

Създаване на защита на тъканите на стомаха и тънките черва също е една от процедурите при лечение на язва. За тази цел лекарите използват цитозащитни агенти. Обичайно предписвани са Сукралфат (Carafate) и Мизопростол (Cytotec), а Pepto-Bismol може да се получи и без рецепта.

Лечение на язва у дома

Освен всички тези лекарствени средства, симптомите на язва могат да бъдат облекчени и с използването на няколко прости домашни средства. Те са следните:

  • бананов млечен шейк помага за успокояване на парещата болка

  • суровото козе мляко също помага при лечението на язви

  • пиенето на бадемово мляко оказва незаменима помощ при подтискане на симптомите

  • чаша кисело мляко или студено прясно мляко също е много ефективен метод за лечение на язва в домашни условия

  • диетата за лечение на язва трябва да включва основно храни, които не са пикантни или мазни

Тези домашни средства могат да облекчат симптомите на язва, но не могат да я излекува, затова при първите признаци за появата на проблема се консултирайте със специалист.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар