Разширените вени-лечение чрез кинезитерапия

От разширени вени обикновено боледуват хора,чиито професии са свързани с продължително стоене прав-това са магазинери, аптекари, фризьори, бармани и др. По време на бременност също може да се получат разширени вени- поради статичното обременяване. Какво представляват всъщност те? Вените са кръвоносни съдове, които отвеждат кръвта от капилярите обратно към сърцето. Заболяват предимно венозните съдове на краката. Най-често по вътрешната страна на бедрото и подбедрицата. Разширените вени се наричат още и варици.При недостатъчност на клапите на вените, кръвта се задържа по-дълго, получава се венозен застой-те се преизпълват, втърдяват се, появява се тежест, умора,отоци около глезените и болка при ходене.Освен с конвенционална медицина можем да си помогнем и с кинезитерапия.Кинезитерапията е лечение чрез движение.Тя цели :

-общо тонизиране на организма

-нормализиране на общото кръвообращение

-ускоряване на венозния кръвоток и ликвидирането на застоя във вените

-предпазване на венозните стени от преразтягане и загуба на еластичност

-предотвратяване на тромбоемболични усложнения и поява на възпалителни процеси

-намаляване на болковите симптоми и нормализиране на функцията на долните крайници

Подходящо за страдащите от разширени вени е да упражняват бягане, пешеходен туризъм, маршируване, тренировки с велоергометър.

Противопоказни са: вдигане на тежести, стоене прав, статични усилия със задържане на дишането.

Кинезитерапевтичният  комплекс  включва упражнения, които започват от малки към големи стави.Първо тренираме малките стави.Примерно-упражнения с въртене на глезените, след това преминаваме към по-големите стави-колянна става-сгъване и разгъване на коляното,тазобедрена става-примерно от тилен полулег ( с повдигната горна част на тялото) се повдига кракът нагоре и се връща обратно.Включват се и общоразвиващи упражнения-за цялото тяло.

Упражненията трябва да се правят от различни изходни положения.

Трябва да се променя и височината , на която е поставен долния крайник-прави се упражнението с поставени 1 или 2 възглавници под него, после възглавниците се махат  и се прави същото упражнение без тях.

Често се сменят и изходните положения-тилен полулег, прав , в движение, циклични упражнения-примерно ходене с кръгове на ръцете, махове. Амплитудата,с която се изпълняват упражненията трябва да бъде умерена, не максимална.Всичко се извършва според индивидуалните възможности.

За профилактика на разширени вени се препоръчва сутрин преди ставане от леглото да се обуват ластични чорапи.Те не бива да се носят дълго време, тъй като това води до отслабване  тонуса на мускулатурата на долни крайници.

Налага се да избягаме от  заседналия начин на живот.Трябва да бъдем по-активни-да не заседяваме често пред телевизора и компютъра.Разходката винаги е незаменима и носи повече удоволствие от виртуалния свят!

При разширени вени освен медикаментозно лечение се препоръчва:

-повдигане на краката на по-високо

-да не се кръстосват краката един върху друг при седеж

-ароматерапия с масло от розмарин и лайка

-контрастни душове с топла и студена вода-влияят благоприятно на кръвообращението

– да не се прави масаж директно върху вените

-търкаляне на бирена бутилка или царевичен кочан с  ходилата

-консумирането на плодове и зеленчуци, храни богати на фибри, цитрусови плодове, житни растения, храни богати на витамин B6.

И не на последно място-движение!

Движението със своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства на света не са в състояние да заменят въздействието на движението.То е добра превенция срещу различни болести и добро средство за възстановяване след прекарани заболявания. За да не страдаме от разширени вени трябва да повишим двигателната си култура !

 

 

 

 

HTML код на статия

Автор: Skarlet_O_Hara


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар