Сигнали за рак на гърдата при младите жени

Ракът на гърдата е една от водещите причини за смъртността при жените по света. Един от най-разпространените митове е, че от рак на гърдата могат да заболеят само жените над 40 години. Въпреки, че това е вярно то се отнася само за по-съществената част от случаите. С други думи, дори и младите жени (между 20 и 40 години) могат да бъдат диагностицирани с рак на гърдата. Според изследванията на експертите, поне 7% от всички жени с рак са на възраст под 40. Това показва, че младите жени също са изложени на риск от развитие на тази болест и трябва да следят много внимателно за появата на нейните симптоми.

Рискови фактори за възникване на рак на гърдата

Една от основните причини за този тип рак е промяната в начинът на живот при жените, а и не само. Дори промените в околната среда като наличието на пестициди, заразяването на храните, замърсяването, употребата на средства против изпотяване и т.н. са отговорни за този проблем. Друг съществен причинител на рак на гърдата е модата за увеличаване на бюста. При извършването на операцията за поставяне на имплантите се получава засилено производство на определен вид хормон, който увеличава шанса за получаване на рак. Отделно от това, млади жени които са имали някакво не раково заболяване на гърдата или имат наследствена предразположеност към рак са във високорисковата група. Останалите фактори, които могат да причинят това заболяване при младите жени са расата, плътността на гърдите, честата употреба на алкохол и високият прием на червено месо.

Признаци за рак на гърдата при младите жени

Промени в зърната на гърдите – това е един от най-ранните признаци за заболяването. Жените могат да забележат, че зърната им изглеждат прибрани, т.е. все едно са обърнати навътре. Също така зърната могат да станат червеникави на цвят и това да бъде придружено от болка или от дразнене. Не са редки и случаите, в които се получава изтичане на бистър секрет или кръв от зърната.

Промени в размера на гърдите – въпреки, че тези промени се случват постепенно, жените забелязват видима промяна. Дали става въпрос за намаляване на гърдите или за увеличаване това зависи от самата жена. Възможно е и промяна във формата на гърдата при по-младите жени.

Промени в текстурата и цвета на гърдите – при поява на рак на гърдата, може да се забележат видими промени в текстурата и цвета на гърдите. Цветът се променя към розов или червен и може да се засегне цялата гърда, както и отделни части от нея. Текстурата на кожата се променя и изглежда като портокалова кожа. Също така се наблюдава и набъбване на млечните жлези.

Поява на бучки – това е най-често срещаният признак за рак на гърдата, но проблемът идва от там, че младите жени не са научени да ги разпознават. Бучката е вид удебеляване и се усеща в близост до гърдата или под мишницата. Тя на пипане се усеща като малко грахово зърно, не е много болезнена, но може да се изпитва засилена чувствителност или дразнене в близост до нея.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар