Справяне със неприятностите причинени от синузит

Имате ли главоболие и чувство, че лицето ви е натежало? А проблеми с постоянно запушен и „течащ“ нос? Вероятно причината за тези проблеми се крият във възпалението на синусите ви.

Какво всъщност представляват синусите?

Това са малки кухини или вдлъбнатини в черепа, които се намират около носа, в челото и зад носа, те са четири двойки и са свързани с носната кухина. Най-големите от тях са с пирамидална форма и са разположени от двете страни на носа, в горната челюстна кост. Тези синуси достигат от корените на зъбите почти до очните кухини. Структурата на синусите е изградена като лабиринт от клетки, които на брой са от три до осемнадесет.

Каква е функцията на синусите?

Макар, че много хора смятат, че синусите не играят никаква роля, а просто са останали при еволюцията това не е така. На първо място те намаляват теглото на нашият череп. В допълнение те подобряват резонанса на нашите гласове, тъй като позволяват на костите в черепа да вибрират по-добре. Нашите синуси също така овлажняват въздух, които дишаме, филтрират го и го затоплят. Ако синусите функционират правилно се получава добра вентилация, а това е много важно за здравето ни. Тези кухини ни помагат и за премахването на отпадъчните материали от тялото ни.

Какви са неприятностите свързани със синусите?

Най-големият проблем се нарича синузит. Той не винаги има симптоми и затова много често е трудно да бъде диагностициран. Най-честите причини за синузит са инфекции в следствие на атака от гъбички, вируси и бактерии и обикновено е вторичен резултат от настинка или друга вирусна инфекция. Ако се появят симптоми на синузит те ще са свързани с главоболие, температура, виене на свят, загуба на апетит и обоняние и обща отпадналост.

Какво може да се направи срещу синузитът?

Както при другите здравословни проблеми, профилактиката е на първо място. Трябва да се получава достатъчно почивка и сън, както и много чист въздух. Яжте здравословни храни и не преяждайте. Добре е да се започне режим, който включва повече движение и тренировки, особено ако вашата работа е свързана с повече време пред компютъра. Синусите са много податливи към инфектиране ако сте подложени постоянно под стрес и напрежение. Именно затова се опитвайте да пазите своето психическо и емоционално здраве.

Не позволявайте в стаите да бъде прекалено горещо и въздухът не трябва да бъде твърде сух. Ако сте пушачи е по-добре да се откажете от този порок, като същото се отнася и за злоупотребата с алкохола.

Приемайте достатъчно течности като вода и прясно изцедени плодови сокове, а не бира или кафе. Горещите компреси, парните бани и инхалацията, особено с добавени капки масло от лавандула също вършат страхотна работа.

HTML код на статия

Автор: mariaframar


VN:F [1.9.18_1163]
Рейтинг: 0.0 от 6 звезди. (от 0 гласа)

Напиши коментар